Saeima pieņem jaunu Tiesu ekspertu likumu

(11.02.2016.)

Saeima ceturtdien, 11.februārī, trešajā galīgajā lasījumā pieņēma jaunu Tiesu ekspertu likumu, kas paredz noteikt vienotu tiesu ekspertīžu veikšanas kārtību visās ekspertīžu iestādēs, kā arī novērst līdz šim praksē konstatētās nepilnības. Jaunais regulējums aizstāj līdzšinējo Tiesu ekspertu likumu, kas ir spēkā no 2007.gada.

Jaunais likums regulēs tiesu eksperta sertifikāta piešķiršanas kārtību un tiesu ekspertu darbību, noteiks tiesu ekspertu padomes veidošanas un darbības principus, kā arī regulēs tiesu eksperta atbildības jautājumus. 

Likuma jaunā redakcija paredz, ka tiesības veikt tiesu medicīnisko ekspertīzi un tiesu psihiatrijas ekspertīzi eksperts iegūst pēc ārstniecības personas sertifikāta saņemšanas tiesu medicīnas pamatspecialitātē vai tiesu psihiatrijas eksperta apakšspecialitātē. Tādējādi ārstniecības personai turpmāk vairs nebūs jākārto tiesu eksperta sertifikācijas eksāmens. 

Tiesu ekspertīzi Latvijā ir tiesīgi veikt valsts un privātie tiesu eksperti, bet atsevišķos gadījumos – arī citas personas, kurām ir atbilstošas speciālās zināšanas. Ar pieņemto likumu precizēts tiesu ekspertu reģistra darbības tiesiskais regulējums, tostarp reģistrā iekļaujamās ziņas un to dzēšanas kārtība. Reģistru un grozījumus tajā publicēs Tiesu administrācijas mājaslapā internetā. 

Tāpat likums precizē tiesu eksperta kandidātam profesionālajā jomā izvirzāmās prasības, cita starpā paredzot papildu prasības kandidātiem tiesu psiholoģiskās ekspertīzes specialitātē. Viņiem būs nepieciešams arī maģistra grāds specialitātei atbilstošā akreditētā studiju programmā un vismaz piecu gadu profesionālā darbība psihologa specialitātē.

Likums arī nosaka tiesu ekspertu eksaminācijas komisijas darbību, tās sastāvu, kā arī tiesu eksperta eksāmena norisi. 

Mēneša laikā pēc likuma spēkā stāšanās tieslietu ministrs apstiprinās jaunu Tiesu ekspertu padomes, kā arī tiesu ekspertu eksaminācijas komisijas personālsastāvu. 





Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt