Sākas pieteikšanās 6.Jauniešu Saeimas vēlēšanām

(08.02.2016.)

Jau sesto gadu jaunieši vecumā no 15 līdz 20 gadiem tiek aicināti pieteikties virtuālajās vēlēšanās par iekļūšanu Jauniešu Saeimā. 100 jauniešiem no visas Latvijas 29.aprīlī būs iespēja diskutēt par sev svarīgiem jautājumiem, kā arī gūt priekšstatu, ko nozīmē būt deputātam. Jauniešu Saeimas darbs ir pietuvināts Latvijas parlamenta darbam – likumu izstrādes procesam komisijās un Saeimas sēdēs.

“Jauniešu Saeima ir iespēja apgūt un pilnveidot prasmes, kuras būs nepieciešamas visdažādākajās dzīves situācijās. Tā ir iespēja izjust, ko nozīmē problēmu gūzmā izvēlēties pareizo mērķi, piedāvāt efektīvāko risinājumu, atrast domubiedrus. Nokļūstot Jauniešu Saeimā, jāspēj pierādīt un aizstāvēt savu viedokli un sasniegt savu mērķi, ar cieņu uzņemot oponentu kritiku,” pauž Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. “Mūsu Latvijas vēsture ir bijusi sarežģīta un smaga. Katrai paaudzei valsts veidošanā bijuši savi uzdevumi. Jūsu rokās ir mūsu valsts nākotne – tā ir atkarīga no visiem jums!”

Lai kļūtu par 6.Jauniešu Saeimas deputātu, jaunieši vecumā no 15 līdz 20 gadiem piedalās virtuālajās vēlēšanās, līdz 13.martam reģistrējot savu ideju vēlēšanu platformā – mājaslapā www.jauniesusaeima.lv, kurai šogad izstrādāts jauns dizains. Vēlēšanu kampaņa norisināsies no 2016.gada 15.februāra līdz 20.martam. Jauniešu Saeimas deputātu kandidāti ir aicināti pieteikt savas idejas kādā no četriem tematiem: izglītība un kultūra, sabiedrība un cilvēktiesības, aizsardzība un drošība, kā arī „Es un Eiropas Savienība”.

Jauniešu Saeimā katrs kandidē atsevišķi, un programmas vietā ir viena ideja, kas kandidātam ir svarīga, lai to risinātu valsts līmenī. Reģistrēties dalībai projektā, kā arī balsot par jauniešu piedāvātajām idejām var portāla Draugiem.lv lietotāji, turklāt šogad pirmo reizi iesaistīties projektā – reģistrēties un balsot – var arī Facebook.com lietotāji.

Autori 100 populārākajām idejām, par kurām būs saņemts lielākais balsu skaits, šī gada 29.aprīlī tiks aicināti uz Saeimas namu, lai nepastarpināti izprastu likumdevēja darba specifiku un no Saeimas tribīnes uzrunātu vienaudžus par sabiedrībā aktuālām tēmām. Jauniešu Saeimas deputātiem būs iespēja mācīties pierādīt savas idejas pamatotību, tās ieviešanas nepieciešamību un meklēt kompromisus. No jauniešu idejām taps deklarāciju projekti, kuriem ievēlētie deputāti varēs iesniegt priekšlikumus un par noslēguma dokumentiem vienoties, debatējot Saeimā. 

Jauniešu Saeimas deputāti strādās nozaru komisijās, kuras vadīs Saeimas deputāti ― komisiju priekšsēdētāji ― kopā ar līdzpriekšsēdētājiem no jauniešu vidus. 6.Jauniešu Saeimas Prezidijs apstiprinās Jauniešu Saeimas sēdes darba kārtību, savukārt jauniešu parlamenta sēdes vadīs Saeimas priekšsēdētāja.

Sekot projekta aktivitātēm iespējams arī sociālajos tīklos www.draugiem.lv/jauniesusaeima/, www.facebook.com/projektsjauniesusaeima, www.youtube.com/jauniesusaeima un Twitter ― @jauniesusaeima un @jekaba11.

Projektu īsteno Saeima, informatīvi atbalsta sociālais tīkls Draugiem.lv, Latvijas Televīzija un Latvijas Radio.

 

Informatīvais plakats

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā