Jānis Vucāns: spēļu „sarunāšana” ir nopietna problēma, kas kropļo sporta vidi

(19.01.2016.)

„Spēļu „sarunāšana” ir nopietna problēma, kas kropļo sporta vidi un sabiedrības priekšstatu par profesionālo sportu. Tā ir samilzusi problēma arī Latvijā, tādēļ pēc iespējas ātrāk jārīkojas, lai izskaustu manipulācijas ar sporta sacensībām un mudinātu uz godīgu spēli,” otrdien, 19.janvārī, pēc sēdes uzsvēra Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns.

Izglītības komisijas deputāti trešdien trešajā lasījumā atbalstīja grozījumus Sporta likumā, kas nosaka aizliegumu manipulēt ar sporta sacensībām, kā arī paredz par pienākumu sportistiem un sporta organizācijām darīt visu, lai novērstu šādu manipulāciju iespējamību.

Grozījumi nosaka, ka manipulācijas ar sporta sacensībām ir jebkāda darbība, kas vērsta uz sacensību gaitas vai rezultāta neparedzamības pārkāpšanu.

Likumprojekts „Grozījumi Sporta likumā” Saeimai jāizskata vēl trešajā – galīgajā – lasījumā. Paredzēts, ka likums stāsies spēkā 1.martā.

Saeimas Juridiskajā komisijā šodien galīgajā lasījumā atbalstīti grozījumi Krimināllikumā, kas paredz ieviest bargākus sodus par sporta spēļu rezultātu “sarunāšanu”. Saskaņā ar tiem varēs piemērot reālu cietumsodu - brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam.

Arī patlaban par sporta spēļu rezultātu ietekmēšanu var piemērot kriminālatbildību, taču praksē pants par krāpšanu nestrādā un ir grūti saukt pie atbildības iesaistītās personas, kā arī noteikt cietušos, iepriekš skaidroja policijas pārstāvji.  

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt