Saeimas komisija iesniegs parlamentā likumprojektu par nekustamā īpašuma nodošanu Latvijas Ārstu biedrībai

(24.11.2015.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti otrdien, 24.novembrī, nolēma virzīt izskatīšanai parlamentā likumprojektu, ar kuru valstij piederošo nekustamo īpašumu Skolas ielā 3 plānots bez atlīdzības nodot Latvijas Ārstu biedrībai (LĀB). 

“Likumprojekts, konsultējoties ar visām iesaistītajām pusēm, sagatavots Sabiedrības veselības apakškomisijā. Šis nav pirmais gadījums, kad valsts nodod īpašumu sabiedriskai organizācijai, kas veic kādu valsts funkciju. Ēkas nodošana tās lietotāju īpašumā ļaus ārstu biedrībai par pašu naudu tajā veikt kapitālo remontu, kam valstij aizvien nav bijis līdzekļu,” uzsver Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča. 

Likumprojekts paredz LĀB aizliegumu šo īpašumu atsavināt vai ieķīlāt. Ja LĀB beidz pastāvēt, nekustamais īpašums nododams atpakaļ valstij. 

Latvijas Ārstu biedrība dibināta 1989.gadā. Tā pārstāv Latvijas ārstu un zobārstu intereses, apvienojot lielu daļu no nozares speciālistiem. Ēka Skolas ielā 3 LĀB lietojumā ir jau kopš 1995.gada. 

LĀB normatīvajos aktos ir deleģēti vairāki valsts pārvaldes uzdevumi, tostarp ārstu un zobārstu sertifikācija un resertifikācija, apmācīttiesīgo ārstu un ārstniecības iestāžu noteikšana, kā arī profesionālās kvalifikācijas atzīšanas apliecības reglamentētajās profesijās izsniegšana. Papildus tieši deleģētajiem valsts pārvaldes uzdevumiem Latvijas Ārstu biedrība veic arī citas valstiski nozīmīgas funkcijas. 

Kā norāda A.Barča, Finanšu ministrija rosina likumprojektā norādīt LĀB deleģētās funkcijas, lai izslēgtu risku, ka nekustamā īpašuma nodošanu LĀB var interpretēt kā valsts atbalsta sniegšanu. Šādi labojumi, ja nepieciešams, likumprojektā veicami starp lasījumiem, atzīst komisijas vadītāja. 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā