Deputāti atbalsta izmaiņas Iekšlietu ministrijas mācību iestāžu finansēšanas noteikšanas kārtībā

(22.10.2015.)

Saeima otrdien, 20.oktobrī, konceptuāli atbalstīja grozījumus Augstskolu likumā, kas nepieciešami, lai noteiktu Iekšlietu ministrijas sistēmas koledžu, studējošo pašpārvaldes finansēšanas un akadēmiskā personāla atlīdzības noteikšanas kārtību. 

„Esam pavirzījušies tuvāk tam, lai likumā noregulētu noteikumus par Iekšlietu ministrijas pārraudzībā esošo koledžu finansēšanas kārtību. Tomēr priekšā vēl daudz darba, lai panāktu kompromisu starp iesaistītajām pusēm jautājumā par finansējumu studējošo pašpārvaldēm un atalgojumu akadēmiskajam personālam,” norāda Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns. 

1.lasījumā atbalstītie grozījumi paredz, ka Ministru kabinets nosaka Iekšlietu ministrijas sistēmā esošo koledžu pārstāvības, studējošo komplektēšanas, studiju programmu apstiprināšanas, koledžu un studējošo pašpārvaldes finansēšanas un akadēmiskā personāla (izņemot amatpersonas ar speciālajām dienesta pakāpēm) atlīdzības noteikšanas kārtību. 

Grozījumi nepieciešami, jo koledžu darbības praksē konstatēts, ka atsevišķi jāreglamentē plašāks jautājumu loks, nekā to ļauj pārejas noteikumi Augstskolu likumā, skaidro grozījuma autori. 

Iekšlietu ministrijas sistēmas koledžu izglītības programmas ir specifiskas un paredzētas tikai speciālistu sagatavošanai dienestam Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādēs, turklāt izglītības programmu īstenošanu finansē tikai no valsts budžeta līdzekļiem, tādēļ Ministru kabinetam jānosaka šo koledžu finansēšanas kārtība, skaidrots likumprojekta anotācijā. 

Izglītības komisijas deputāti šonedēļ sēdē aicināja Iekšlietu ministriju un Latvijas Studentu apvienību rast kompromisu plašas debates izsaukušajā jautājumā par finansējumu pašpārvaldēm. Iekšlietu ministrija norāda, ka pašpārvaldes būtu jāfinansē atbilstoši katras koledžas finansiālajām iespējām un plānotajām aktivitātēm. Taču šobrīd Augstskolu likums paredz, ka pašpārvaldi finansē no koledžas budžeta apmērā, kas nav mazāks par vienu divsimto daļu no mācību iestādes gada budžeta. 

Tāpat deputāti mudināja iesaistītās puses risināt jautājumu par akadēmiskā personāla atlīdzības noteikšanas kārtību. Likumprojekta autori aicina Ministru kabinetu noteikt arī augstākās mēneša darba algas likmes, kā arī citus darba samaksas un atlīdzības nosacījumus Iekšlietu ministrijas sistēmas koledžu pedagoģiskajam personālam. Šobrīd noteiktas tikai zemākās mēneša darba algas likmes un tam atbilstošās pedagogu darba slodzes, kas rada dažādu izpratni par regulējuma piemērošanu un neatbilst vispārējiem atlīdzības nosacījumiem valsts pārvaldes iestādēs, akcentē grozījumu autori. 

Iekšlietu ministrijas sistēmā ietilpst Valsts policijas koledža, Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledža, kā arī Valsts robežsardzes koledža.

 

Saeimas Preses dienests

 

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde