Deputāti konceptuāli atbalsta papildu valsts budžeta finansējuma piešķiršanu filmai „Dvēseļu putenis”

(30.09.2015.)

Filma „Dvēseļu putenis” ir valstiski svarīgs projekts, kam jātop kā dāvanai Latvijas valsts simtgadē, trešdien, 30.septembrī uzsvēra Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja biedrs Raivis Dzintars, informējot, ka komisija konceptuāli atbalsta papildu valsts budžeta finansējuma piešķiršanu topošajai filmai.

Komisijas deputāti sēdē uzsvēra, ka Aleksandra Grīna romāna „Dvēseļu putenis” ekranizācija ir idejiski ļoti svarīga, taču vienlaikus pauda satraukumu par to, vai izdosies piesaistīt papildu nepieciešamos finanšu līdzekļus projekta realizācijai. Tāpat deputāti pauda bažas, vai finansējumu izdosies saprātīgā laika periodā izmantot, lai pabeigtu filmu līdz valsts simtgadei.

„Mērķis ir viens – līdz 2018.gada 18.novembrim filmai ir jābūt. Mums ir jāpasaka paldies strēlniekiem par to, ko viņi mūsu labā darījuši,” deputātiem apliecināja filmas režisors Dzintars Dreibergs, norādot, ka 2016.gadā paredzēts sākt filmēšanas procesu.

Lai pabeigtu filmu, projektam nepieciešami papildu 900 tūkstoši eiro, informēja Dz.Dreibergs. Valsts finansējums kalpotu arī kā palīgs – drošības garants - papildu līdzfinansējuma piesaistei, sacīja režisors.

Nacionālā kino centra pārstāvji sēdē norādīja, ka līdzšinējais darbs pie filmas izveides vērtējams atzinīgi. Izskanot deputātu šaubām par to, kādēļ no šajā gadā piešķirtā finansējuma filmai iztērēta vien daļa, Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma norādīja, ka „kino uzņemšana diemžēl nepakļaujas fiskālā gada likumībām”. D.Rietuma uzsvēra, ka līdz šim paveiktais vērtējams kā ļoti uzmanīgs un rūpīgs darbs, un piebilda, ka lielāki finanšu izdevumi ir nepieciešami, sākoties filmēšanas darbam.

30.septembra sēdē piedalījās Nacionālā kino centra, Kultūras ministrijas, Finanšu ministrijas pārstāvji un projekta īstenotāji, lai iepazīstinātu ar līdzšinējo progresu filmas „Dvēseļu putenis” izveidē un spriestu par nepieciešamajiem finansējumu.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā