Aizsardzības un iekšlietu komisija izskatīs izmaiņas likumos cīņai pret “sarunātajām spēlēm” profesionālajā sportā

(21.09.2015.)

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija otrdien, 22.septembrī, izskatīs izstrādātos grozījumus Krimināllikumā un Sporta likumā cīņai pret tā saucamajām sarunātajām spēlēm profesionālajā sportā. 

“Izmaiņas likumos paredz ieviest jaunu pantu par manipulācijām ar sporta sacensībām un noteikt pietiekami bargu sodu par nelegālām sporta totalizatoru aktivitātēm un spēļu rezultātu pasūtīšanu. Saņemot materiālu labumu par šādām nelegālām aktivitātēm, draudētu brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem, smagākos gadījumos līdz pat pieciem gadiem cietumā. Pērn aicinājām atbildīgās amatpersonas strādāt pie šīs problēmas risinājuma un tagad esam saņēmuši sagatavotus likumprojektus,” informē komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis.

Iepriekš diskusijā komisijā gan deputāti, gan profesionālās sporta organizācijas, gan arī tiesībsargājošo iestāžu pārstāvji pauda bažas par nepietiekamo regulējumu, lai efektīvi cīnītos pret “sarunātajām spēlēm” sportā, kā arī, lai pasargātu jaunos spēlētājus no negatīva priekšstata par profesionālo sportu mūsu valstī.

Pašlaik par sporta spēļu rezultātu ietekmēšanu ir noteikta kriminālatbildība, taču praksē piemērojamais pants par krāpšanu nestrādā un ir grūti saukt pie atbildības iesaistītās personas, kā arī noteikt cietušos. Spēļu uzpirkšana kropļo jaunatnes sportu pašā tā saknē, un tā ir samilzusi problēma, it īpaši futbolā. Tāpēc, mainot likumu, arī pašas organizācijas varētu vairāk palīdzēt policijai apkarot šādas nelegālas aktivitātes, norāda A.Latkovskis.

Sēdē aicināti piedalīties Tieslietu ministrijas, Iekšlietu ministrijas, Ģenerālprokuratūras, Latvijas Olimpiskās komitejas un Latvijas Futbola virslīgas pārstāvji.

Aizsardzības komisijas sēde par cīņu pret “sarunātajām spēlēm” profesionālajā sportā notiks otrdien, 22.septembrī, plkst.10.00, Jēkaba ielā 16, 408.telpā. 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt