I.Latkovskis: beidzot jāsaprot - patvēruma meklētāju uzņemšana ir neizbēgama realitāte arī Latvijā

(02.09.2015.)

„Eiropa patvēruma meklētāju kontekstā jau šobrīd ir kā „Titāniks”. Tam ir milzīga sūce, bet mēs plēšamies, kurā kajītē ko laist un ko nelaist. Tikmēr par sūces novēršanu nedomā neviens, lai arī tieši tā ir problēmas būtība. Turklāt mums beidzot jāpieņem, ka patvēruma meklētāju uzņemšana ir neizbēgama realitāte, tostarp Latvijā. Un 250 patvēruma meklētāju uzņemšana ir tikai pagaidu risinājums,” uzsver Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis. Komisija trešdien, 2.septembrī, diskutēja par patvēruma meklētāju integrāciju un pauda gatavību iesaistīties integrācijas politikas izstrādē ar priekšlikumiem.

Pirms priekšlikumu formulēšanas komisija jau nākamnedēļ plānojusi doties izbraukuma sēdē uz patvēruma meklētāju izmitināšanas centru „Mucenieki”, lai klātienē noskaidrotu, kā centrs strādā, un uzklausītu tajā izmitinātos patvēruma meklētājus. Savukārt septembra vidū komisija uz sēdi aicinājusi Iekšlietu ministrijas valsts sekretāri Ilzi Pētersoni-Godmani. Viņa vada darba grupu, kas izstrādā Latvijas apstākļiem piemērotu sistēmu 250 bēgļu integrācijai sabiedrībā.

Sēdē deputāti vērsa uzmanību, ka ģeopolitiskā situācija Eiropā un aiz tās robežām apliecina – valstij ir jābūt trešo valstu valstspiederīgo integrācijas politikai un skaidram redzējumam – kādu redzam uzņemamo patvēruma meklētāju nākotni.

Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisija jau pavasara sesijā izskatīja trešo valstu valstspiederīgo integrācijas Latvijā aktualitātes un vērsa uzmanību uz problēmām šajā jomā, tāpat komisija diskutēja par tā dēvētās bēgļu kvotas ieviešanu Eiropas Savienībā.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt