Ināra Mūrniece Stokholmā: Baltijas un Ziemeļvalstīm jābūt vienotām, atbalstot Ukrainu

(20.08.2015.)

"Laikā, kad Krievija īsteno centienus šķelt rietumvalstis, vienotai nostājai mūsu valstu vidū ir izšķirīga nozīme, atbalstot Ukrainas tautu un valsti cīņā pret Krievijas īstenoto karadarbību Ukrainā," Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzsvēra Ziemeļvalstu un Baltijas valstu (NB8) parlamentu priekšsēdētāju sanāksmē, kas 20.un 21.augustā norisinās Stokholmā.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka ar Krieviju jārunā skaidra valoda, jo šobrīd tā turpina pārbaudīt starptautiskās sabiedrības reakciju. "Ir skaidri jāpasaka, ka pēdējā laika saspīlējuma pieaugums karadarbības zonā Ukrainas austrumos nopietni iedragā Minskas vienošanos izpildi. Atbildību par situācijas saasinājumu un pieaugošo upuru skaitu civiliedzīvotāju vidū ir jāuzņemas Krievijas atbalstītajiem separātistiem," norādīja I.Mūrniece.

"Lai gan starptautiskā sabiedrība vairākkārt ir centusies rast konstruktīvas sadarbības iespējas ar Krieviju, tā aizvien ir likusi mums vilties, iedragājot mūsu uzticību," uzsvēra I.Mūrniece, uzstājoties diskusiju blokā, kas veltīts jautājumiem par NB8 valstu sadarbību ar Ukrainu un attiecībām ar Krieviju.

Kā vienu no starptautisko tiesību pārkāpumiem Saeimas priekšsēdētāja minēja Igaunijas drošības policijas virsnieka Estona Kohvera nolaupīšanu un Krievijas Federācijas Pleskavas apgabala tiesas spriedumu šajā lietā, uzsverot, ka Latvija to uzskata par prettiesisku un atceļamu.

Runājot par karadarbību Ukrainā un atbalstu Ukrainai, I.Mūrniece pauda Latvijas apņemšanos uzturēt šo jautājumu dienas kartībā arī nākamgad, kad mūsu valsts būs prezidējošā NB8 sadarbības formātā.

Tikšanās laikā pārrunāti arī tādi jautājumi kā Austrumu partnerība, drošība reģionā un enerģētikas drošība. 

Saeimas priekšsēdētāja no 20. līdz 21.augustam uzturas darba vizītē Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā, kur piedalās NB8 parlamentu spīkeru konferencē. Šīs ikgadējās konferences mērķis ir veidot ciešāku sadarbību starp reģiona parlamentiem, pārrunājot aktuālos dienaskārtības jautājumus un saskaņojot kopīgās iniciatīvas. Konferenci ik gadu organizē viena no Baltijas vai Ziemeļvalstīm. NB8 formātā ietilpst Dānija, Islande, Norvēģija, Somija, Zviedrija, Latvija, Lietuva un Igaunija.

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157657132138469
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā