Tiesu politikas apakškomisija atbalsta likuma grozījumus, kas paredz tiesu apvienošanu

(26.05.2015.)

Saeimas Juridiskās komisijas Tiesu politikas apakškomisijas deputāti otrdien, 26.maijā, pauda konceptuālu atbalstu Tieslietu ministrijas rosinātajiem grozījumiem likumā „Par tiesu varu”, kas paredz noteikt rajona (pilsētu) tiesu reorganizācijas kārtību. 

Likumu plānots papildināt ar regulējumu, kas paredz kārtību, kādā rajona (pilsētas) tiesu var pievienot citai rajona (pilsētas) tiesai, nosaka reorganizējamās tiesas priekšsēdētāja un viņa vietnieka pilnvaru izbeigšanās kārtību, kā arī kārtību, kādā notiek lietu pārdale un tiesnešu pārcelšana tiesu reorganizācijas kārtībā. 

Rosinātās izmaiņas likumā paredz, ka rajona (pilsētas) tiesas varēs apvienot, ja tam būs piekritusi Tieslietu padome. Tāpat paredzēts, ka Tieslietu padomei pēc tieslietu ministra priekšlikuma būs jāapstiprina tiesas reorganizācijas plāns, tajā pamatojot izmaiņu nepieciešamību, norādot tiesu priekšsēdētāja pienākumus un veicamo pasākumu kārtību. 

Ņemot vērā, ka tiesu darbības teritorijas varēs pārskatīt attiecīgā tiesu apgabala ietvaros, tiesnešu pārcelšanai darbā citā tā paša apgabala rajona (pilsētas) tiesā nebūs nepieciešama tiesneša piekrišana. 

Apvienojot tiesu darbības teritorijas un veidojot tiesas, kurās būtu lielāks tiesnešu skaits, tiktu risinātas tiesu darba problēmas – nevienmērīga tiesu noslodze un atšķirīgs tiesvedības laiks, tostarp gari lietu izskatīšanas termiņi, kā arī grūtības nodrošināt vienlaikus tiesnešu specializāciju un nejaušības principa ievērošanu lietu sadalē, norāda likumprojekta autori Tieslietu ministrijā. 

Grozījumi likumā izstrādi, ņemot vērā situāciju Jūrmalas pilsētas tiesā, jo iespējams, ka tuvākajā laikā amata pienākumus pildīs tikai divi tiesneši, no kuriem viens ir tiesas priekšsēdētājs. Tādējādi tiesā nav iespējams nodrošināt lietu izskatīšanas nepārtrauktību un lietu sadales nejaušību, kā arī nodrošināt lietu izskatīšanu saprātīgos termiņos, norāda grozījumu autori. Tā kā šāda situācija var radīt būtisku personu tiesību uz taisnīgu tiesu aizskārumu, atbildīgā ministrija rosina Jūrmalas pilsētas tiesas teritoriju pievienot Rīgas rajona tiesai. 

Tiesu politikas apakškomisijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa informē, ka apakškomisija lūgs Saeimas Juridisko komisiju grozījumus likumā „Par tiesu varu” virzīt izskatīšanai Saeimā steidzamības kārtībā.  

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt