No 2017.gada Latvijā ieviesīs neatliekamās palīdzības zvanu no transportlīdzekļa

(13.05.2015.)

Ja transportlīdzeklis iekļuvis ceļu satiksmes negadījumā, ātro palīdzību varēs izsaukt, izmantojot tā saucamo e-zvanu, kas iebūvēts transportlīdzeklī. To paredz Eiropas Savienības (ES) prasības, un šādu sistēmu Latvijā plānots ieviest no 2017.gada 1.marta. Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti trešdien, 13.maijā, konceptuāli atbalstīja grozījumus Elektronisko sakaru likumā, paredzot e-zvana ieviešanu regulējumā.

Likuma grozījumi paredz regulējumā ieviest e-zvana definīciju, kā arī pienākumu elektronisko sakaru komersantiem nodrošināt šāda zvana bezmaksas izsaukumu, identifikāciju un maršrutēšanu.

Latvijā valsts politiku vienotā ārkārtas palīdzības izsaukuma numura 112 un e-zvana jomā īsteno Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, paredz likumprojekts.

E-zvana ieviešana ir viena no Eiropas Komisijas virzītajām pamatiniciatīvām satiksmes drošības jomā, un tās mērķis ir ceļu satiksmes negadījumā cietušo iedzīvotāju dzīvību glābšana. ES dalībvalstīm ne vēlāk kā 2017.gada 1.oktobrī jāievieš e-zvana ārkārtas izsaukumu centrāļu infrastruktūra, kā arī jānodrošina, lai šāda zvana izsaukumu apstrāde pakalpojuma lietotājiem būtu bezmaksas, teikts likumprojekta anotācijā.

Elektronisko sakaru likuma grozījumi trīs lasījumos vēl jāskata Saeimai.








Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt