Saeima pirmajā lasījumā atbalsta precizēto Patvēruma likumu

(07.05.2015.)

Lai ieviestu Eiropas Savienības precizēto direktīvu prasības patvēruma jomā, Saeimas ceturtdien, 7.maijā, pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja jauno Patvēruma likumu. 

Likumprojekts paredz izmaiņas attiecībā uz patvēruma meklētāju tiesību un pienākumu apjomu gan saistībā ar uzņemšanas nosacījumiem, gan iesnieguma izskatīšanas procedūru, kā arī patvēruma meklētāju aizturēšanu, atbildīgo institūciju pienākumiem, tostarp ieviešot iesnieguma izskatīšanu uz robežas.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes pārstāvji iepriekš deputātus Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē informēja, ka jaunās normas pamatā ir bāzētas uz pašreizējo Patvēruma likumu un pamatā tas ir uzlabots iepriekšējais regulējums ar daudzām niansēm. Kā noskaidroja deputāti, jaunais likums nav saistīts ar patlaban Eiropā notiekošajām diskusijām par tā saucamajām bēgļu kvotām, informē Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne. 

Jaunais likums noteiks, ka Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) būs atbildīga ne tikai par lēmumu pieņemšanu visos patvēruma gadījumos, bet turpmāk arī intervēs patvēruma meklētāju par iesnieguma būtību. To līdz šim iestāde nedarīja, jo lēmumus pieņēma uz citu atbildīgo iestāžu sagatavotajiem materiāliem. 

Izmaiņas paredz samazināt patvēruma meklētāju iespējamo aizturēšanas laiku līdz sešām diennaktīm līdzšinējo septiņu vietā, ko var piemērot robežsargi, jo aizturēšana turpmāk ir paredzēta kā ārkārtējs un galējs līdzeklis, teikts likumprojekta anotācijā.

Lai nodrošinātu patvēruma procedūras efektivitāti situācijā, kad būtiski pieaudzis patvēruma meklētāju skaits, un novērstu tās ļaunprātīgu izmantošanu, likumprojekts paredz noteikt īpašu iesnieguma izskatīšanas procedūru, ja tas iesniegts robežšķērsošanas vietā vai tranzīta zonā.

Pagājušajā gadā patvērumu uz robežas pieprasīja vairāk nekā 250 personas, liecina PMLP informācija. Kopumā laikā no 1998.gada, kad Latvijā sāka darboties patvēruma procedūra, līdz 2014.gada 31.decembrim patvērumu lūgušas 1440 persona, no kurām 65 personām piešķirts bēgļa un 125 personas saņēmušas alternatīvo statusu. Savukārt pagaidu aizsardzība mūsu valstī līdz šim nevienai personai nav piešķirta.

Patlaban mūsu valstī ir viens patvēruma meklētāju izmitināšanas centrs, kas atrodas Ropažu novada Muceniekos un kurā var izmitināt 100 patvēruma meklētājus.





Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā