Saeima sanāks uz pirmo sēdi pavasara sesijā

(15.04.2015.)

Saeima ceturtdien, 16.aprīlī, sanāks uz pirmo sēdi pavasara sesijā, kurā skatīs komisijās pieņemtos likumprojektus, kā arī lems par pāris desmitu iesniegto likumprojektu nodošanu Saeimas komisijām.

Lai veicinātu cīņu pret nelegālajiem pasažieru pārvadātājiem, Saeima trešajā lasījumā skatīs grozījumus Autopārvadājumu likumā. Tie paredz ieviest detalizētus noteikumus, kuros būtu noteikta pasažieru neregulāro pārvadājumu definīcija un to veikšanas kārtība. Ar likuma grozījumiem plānots palielināt regulāro pārvadātāju ieņēmumus un mazināt zaudējumus valstij un pašvaldībām.

Saeima galīgajā lasījumā skatīs grozījumus Profesionālās izglītības likumā. Profesionālās izglītības reformas mērķis ir sakārtot profesionālās izglītības sistēmu, ceļot šādas izglītības kvalitāti, padarot to atbilstošu darba tirgus prasībām, veicinot tās pieejamību, tai skaitā nodrošinot mobilitātes iespējas audzēkņiem, tādējādi uzlabojot arī profesionālās izglītības iestāžu prestižu.

Trešajā lasījumā deputāti skatīs grozījumus Civilprocesa likumā, kas paredz ieviest naudas sodu par apzinātu lietas vai jautājuma izskatīšanas novilcināšanu, kā arī necieņas izrādīšanu pret tiesu.

Rīt otrajā lasījumā tiks skatīti grozījumi Latvijas Nacionālās operas likumā, kas paredz mainīt valsts kapitālsabiedrības nosaukumu no līdzšinējā uz „Latvijas Nacionālā opera un balets”.

Saeima otrajā lasījumā lems arī par grozījumiem Izglītības likumā, kas noteiks jaunu izglītības kvalifikāciju ietvarstruktūru. Likumprojektā sita starpā iekļauts priekšlikums aizliegt izglītības iestādēs izmantot mācību līdzekļus, kuri var negatīvi ietekmēt skolēnu tikumisko, estētisko, intelektuālo un fizisko attīstību. 

Lai atjaunotu postpenitenciārās palīdzības sniegšanu personām pēc atbrīvošanas no soda izciešanas ieslodzījumu vietās, Saeima otrajā lasījumā skatīs grozījumus Valsts probācijas dienesta likumā.

Tāpat otrajā lasījumā Saeima rīt skatīs likumprojektu, kas noteiks vietējo pašvaldību referendumu ierosināšanas un norises kārtību.

Lai arī tās ģimenes, kuru apgādībā ir bērns invalīds, varētu saņemt aizsargātā lietotāja statusu un par elektrību maksāt mazāk, Saeima pirmajā lasījumā lems par grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā. Plānots, ka šādām ģimenēm valsts pilnībā kompensēs pirmās 100 kilovatstundas.

Pirmajā lasījumā deputāti skatīs jauno Repatriācijas likumu, kura mērķis ir sekmēt un atbalstīt Latvijas pilsoņu, latviešu un lībiešu izcelsmes personu un viņu ģimenes locekļu pārcelšanos uz pastāvīgu dzīvi Latvijā un viņu adaptāciju.

Tāpat ceturtdien pirmajā lasījumā tiks skatīti grozījumi likumā „Par akcīzes nodokli”, kas paredz akcīzes nodokļa palielināšanu alkoholiskajiem dzērieniem. 

Saeimas 16.aprīļa sēdes darba kārtībā iekļauti 44 jautājumi, un darba kārtība pieejama: http://ej.uz/18zs 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā