Baltijas un Ziemeļvalstu parlamentu augstākās amatpersonas vienojas par kopīgu iniciatīvu parlamentārisma stiprināšanai Ukrainā

(16.03.2015.)
Galerie

Pirmdien, 16.martā, Baltijas un Ziemeļvalstu parlamentu augstākās amatpersonas, tostarp Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze, tiekoties ar Ukrainas parlamenta priekšsēdētāju Volodimiru Groismanu (Volodymyr Groysman), vienojās par kopīgu iniciatīvu ar mērķi dalīties parlamentārā darba pieredzē ar  Ukrainas parlamentāriešiem, lai veicinātu Augstākās Radas darba efektivitāti.

„Pieredzes apmaiņas programma Augstākajā Radā jaunievēlētajiem deputātiem ir iespēja sniegt praktisku ieguldījumu demokrātijas stiprināšanā Ukrainā. Tādēļ kopā ar citu Baltijas un Ziemeļvalstu parlamentu augstākajām amatpersonām esam vienojušies par iniciatīvu, kuras mērķis ir veicināt izpratni par parlamentārismu un dalīties pieredzē par praktiskiem darba organizācijas jautājumiem. Īpaši svarīgi tas ir ņemot vērā augsto parlamentā jaunievēlēto deputātu skaitu – 60 procenti, kuriem savi pienākumi jāsāk pildīt izaicinājumiem pilnā laikā, kad valstī norisinās nozīmīgas un vēsturiskas pārmaiņas,” norāda G.Daudze, uzsverot Latvijas gatavību aktīvi dalīties reformu pieredzē.

Kā vienu no efektīvākajiem formātiem Saeimas priekšsēdētājas biedrs uzsvēra tieši sadarbību starp abu valstu parlamentu nozaru komisijām, kā arī administratīvā līmenī. Iniciatīvas ietvaros plānots uzņemt Ukrainas deputātus Baltijas un Ziemeļvalstīs, lai dalītos pieredzē par tādiem praktiskiem jautājumiem kā parlamentu politisko frakciju izveide un darbs, attiecības starp koalīciju un opozīciju, darbs nozaru komisijās, parlamentārā uzraudzība un citiem parlamenta darba jautājumiem.

Sarunā ar V.Groismanu Saeimas priekšsēdētājas biedrs kopā ar citu valstu parlamentu augstākajām amatpersonām apliecināja nemainīgo solidaritāti un atbalstu Ukrainas tautai. “Mēs stingri iestājamies par Ukrainas teritoriālo vienotību un turpinām Krimas prettiesiskās aneksijas neatzīšanas politiku. Savulaik tieši starptautiskais atbalsts, neatzīstot Baltijas valstu iekļaušanu PSRS, palīdzēja mums pirms 25 gadiem atgūt neatkarību,” uzsvēra G.Daudze.

Baltijas un Ziemeļvalstu parlamentu augstakas amatpersonas arī norādīja, ka atbalstu Ukrainai nepieciešams sniegt ilgtermiņā, bet vienlaikus, Ukrainai pašai ir jāturpina aktīvi veikt uzsāktās reformas. Tāpat ir svarīgi, lai īstenoto reformu nozīme un sasniegtie rezultāti tiktu skaidroti gan valsts iedzīvotājiem, tādējādi veicinot sabiedrības izpratni par to nepieciešamību valsts ilgtermiņa stabilitātei, gar arī Ukrainas sadarbības partneriem – Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm.

Tikšanās laikā tika pārrunāta arī nepieciešamība mazināt augsto korupcijas līmeni Ukrainā. G.Daudze informēja, ka jau tuvākajās dienās Latvijas vēstniecība Ukrainā organizēs apaļā galda diskusijas Kijevā un Harkivā, kas veltīts korupcijas apkarošanas jautājumiem. Tajā piedalīsies arī Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijas vadītājs Aleksejs Loskutovs.

Tāpat Saeimas priekšsēdētājas biedrs apliecināja, ka Latvijas kā prezidējošās valsts ES Padomē viena no galvenajām prioritātēm ir Austrumu partnerība, tostarp situācija Ukrainā. Saeimas priekšsēdētājas biedrs informēja, ka maijā Rīgā notiks Austrumu partnerības samits un aicināja Ukrainu tajā būt pārstāvētai visaugstākajā līmenī.

Vizītes ietvaros G.Daudze tikās arī ar Ukrainas parlamenta Ārlietu komisijas priekšsēdētāju Hannu Hopko (Hanna Hopko) un Eiropas integrācijas komisijas priekšsēdētāju Andriju Artemenko (Andrii Artemenko) un abu komisiju deputātiem, kā arī ar Ukrainas parlamenta frakciju vadītājiem un jaunievēlētajiem deputātiem.

Vizītē Baltijas un Ziemeļvalstu parlamentu augstākās amatpersonas apmeklēja Maidana laukumu, lai noliktu ziedus, godinot kritušos.

Saeimas priekšsēdētājas biedrs no 15. līdz 17.martam piedalās Baltijas un Ziemeļvalstu parlamentu priekšsēdētāju sanāksmē. Baltijas un Ziemeļvalstu valstu parlamentu augstākās amatpersonas tiekas Ukrainā, lai klātienē apliecinātu nemainīgo atbalstu šīs Austrumu partnerības valsts teritoriālajai integritātei un ar amatpersonām pārrunātu situāciju Austrumukrainā.

 

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157651372718652/

Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Sestdien, 27.aprīlī