Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja: Rietumbalkānu valstu tālāka tuvināšanās ES būs pozitīvs signāls Austrumu partnerības valstīm

(11.03.2015.)

„Rietumbalkāni līdzās Austrumu partnerības valstīm Eiropas Savienībai ir ļoti nozīmīgi, jo šī reģiona valstis ir Eiropas Savienības kandidātvalstis vai arī patlaban ir ceļā uz šo statusu. Rietumbalkānu valstu tālāka tuvināšanās Eiropas Savienībai būs pozitīvs signāls Austrumu partnerības valstīm.” To Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne uzsvēra, Serbijas galvaspilsētā Belgradā piedaloties Rietumbalkānu valstu parlamentu Eiropas Integrācijas komiteju sanāksmē.

Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja sēdē aicināta piedalīties kā Eiropas Savienības (ES) Padomē prezidējošās valsts parlamenta pārstāve.

ES lomas stiprināšana pasaulē ir viena no Latvijas prezidentūras prioritātēm, Rietumbalkānu valstu parlamentāriešus informēja L.Čigāne un vienlaikus atzina – lai arī lielāks uzsvars patlaban ir uz diskusiju par nepieciešamību turpināt Austrumu partnerības projektu, Eiropai nav ne mazāko šaubu par Rietumbalkānu valstu eirointegrācijas procesa sekmēm un nepieciešamību tām sniegt skaidru redzējumu par ceļu uz ES. Latvija vienmēr ir stingri atbalstījusi ES paplašināšanos arī Rietumbalkānu virzienā, apliecināja Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja un uzsvēra – Latvijai līdz ar nepieciešamo priekšnosacījumu izpildi tika dota iespēja pievienoties ES, šāda iespēja ir jādod arī Balkānu valstīm.

Vizītes Serbijā ietvaros L.Čigāne tikās ar Serbijas Nacionālās Asamblejas Eiropas integrācijas komitejas priekšsēdētāju Aleksandaru Seniču (Aleksandar Senić). Tikšanās laikā A.Seničs aktīvi izrādīja Serbijas parlamenta interesi iepazīties ar Latvijas pieredzi, uzsverot – Serbijā ir jāstiprina izpratne par eirointegrācijas procesu. Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja apliecināja Latvijas parlamenta gatavību dalīties šajā pieredzē: „Latvija ir pilntiesīga Eiropas Savienības dalībvalsts teju 11 gadus, bet vienlaikus mums aizvien labā atmiņā ir problēmas, ar kurām saskaras kandidātvalstis.”

Rietumbalkānu valstu parlamentu Eiropas Integrācijas komiteju sanāksme notiek jau desmito reizi, un tajā pulcējas deputāti no Serbijas, Bijušās Dienvidslāvijas Republikas Maķedonijas, Melnkalnes, Bosnijas un Hercegovinas un Albānijas. Kosova un Turcija šajās sanāksmēs piedalās kā novērotājas.


Fotogrāfijas pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157650882687248/
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt