Ukrainas parlamenta spīkers pateicas EPPA Latvijas delegācijai par solidaritātes apliecinājumu Ukrainas tautai

(19.02.2015.)

„Ukrainas parlaments pateicas Eiropas Padomes Parlamentārās Asamblejas Latvijas delegācijai par apliecināto solidaritāti ar Ukrainas tautu, kura vēlas aizsargāt savas valsts teritoriālo nedalāmību un neatkarību, kā arī atjaunot mieru un drošību Eiropā,” tas teikts Ukrainas parlamenta priekšsēdētāja Volodimira Grojsmana Saeimai adresētajā vēstulē, informē Eiropas Padomes Parlamentārās Asamblejas (EPPA) Latvijas delegācijas vadītāja Inese Lībiņa-Egnere.

Šā gada janvāra sesijā EPPA Latvijas delegācijas vadītāja un pastāvīgie pārstāvji Andris Bērziņš un Inese Laizāne atkārtoti atbalstīja lēmumu apturēt Krievijas delegācijas balsstiesības parlamentārajā asamblejā.

Ukrainas spīkers Saeimai adresētajā vēstulē augstu vērtē EPPA nepiekāpību un apņēmību aizstāvēt Eiropas Padomes principus, aicinot Krievijas varas iestādes atteikties no Krimas nelikumīgās aneksijas, izvest savus bruņotos spēkus no Ukrainas teritorijas, izbeigt ieroču piegādi kaujiniekiem un nekavējoties atbrīvot Ukrainas parlamenta deputāti, EPPA Ukrainas delegācijas locekli Nadju Savčenko, kā arī citus Ukrainas pilsoņus, kuri nelikumīgi aizturēti Krievijas Federācijas teritorijā.

Janvāra beigās Strasbūrā EPPA īpaša uzmanība tika veltīta Krievijas Federācijas agresijai Ukrainā. „Eiropas Padomes Parlamentārā Asambleja bija spiesta reaģēt uz Krievijas rīcību Ukrainā un apturēt Krievijas delegācijas balsstiesības ar iespēju šo lēmumu pārskatīt 2015.gada aprīļa sesijā,” atskatoties uz aizvadīto EPPA sesiju Strasbūrā, norāda EPPA Latvijas delegācijas vadītāja.

Vienlaikus I.Lībiņa-Egnere atzīmē, ka EPPA Krimas okupācijas un aneksijas dēļ jau 2014.gada aprīļa sesijas laikā līdz 2014.gada beigām atņēma balsstiesības Krievijas delegācijai, kā arī izslēdza tās pārstāvjus no visām vadošajām EPPA struktūrām, un EPPA Latvijas delegācija arī turpmāk aktualizēs Ukrainas jautājuma virzību EPPA darba kārtībā.

Eiropas Padome ir dibināta 1949.gadā un ir vecākā politiskā organizācija Eiropā, apvienojot 47 Eiropas valstis. Latvija par Eiropas Padomes dalībvalsti kļuva 1995.gadā.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt