Sabiedrības saliedētības komisijas deputātu ēnas: sabiedrības uzticēšanos politiķiem jāveicina, skolās mācot par sabiedriski politiskām norisēm

(11.02.2015.)

Lai veicinātu sabiedrības uzticēšanos politiķiem, skolās vairāk ir jāmāca par sabiedriski politiskām norisēm. To trešdien, 11.februārī, Ēnu dienā Saeimā uzsvēra Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas deputātu ēnas, kas pie diskusiju galda sēdās parlamentāriešu vietās.

Sabiedrības izpratne par sabiedriski politiskajām norisēm aktīvāk ir jāveicina arī ar mediju starpniecību, turklāt, politiķiem ar vēlētājiem aktīvāk jātiekas neformālās sanāksmēs, tādējādi veicinot sabiedrības uzticēšanos, komisijas sēdē uzsvēra skolēni.

Ēnu darba kārtībā bija arī repatriācijas, diasporas un imigrācijas jautājumi. Diskutējot par to, vai Latvijai ir jāveicina imigrācija, proti, ārzemnieku ieceļošana Latvijā, lai mūsu valstī apmestos uz pastāvīgu dzīvi, daļa jauniešu pauda striktu pārliecību, ka to neatbalsta, vēršot uzmanību uz divvalodības veicināšanas un sociālās nedrošības riskiem. Savukārt citi jaunieši akcentēja, ka jāpievērš uzmanība jautājumam, vai ieceļotāji būs lojāli Latvijas valstij.

Skolēni arī uzsvēra, ka ir jāveicina diasporas latviešu atgriešanās uz dzīvi Latvijā, kas tostarp varētu pozitīvi ietekmēt demogrāfisko situāciju.

„Deputātu ēnas komisijas sēdes sākumā aktīvi iesaistījās cīņā par amatiem. Tā bija iespēja politiķiem uz sevi paraudzīties no malas,” sēdes noslēgumā pauda Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis, paužot cerību, ka skolēni šo sēdi uztvēra kā parodiju. Vienlaikus komisijas priekšsēdētājs sacīja, ka skolēnu diskusija bija vērtīga un deputātiem būs, ko apdomāt.

Ēnu dienā par Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas priekšsēdētāju no deputātu ēnu vidus tika ievēlēts Emīls Gulbis no Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas, priekšsēdētāja biedra amatā ēnas ievēlēja Edvardu Miltiņu no Rīgas Angļu ģimnāzijas, savukārt par komisijas sekretāri ēnas ievēlēja Elīnu Elizabeti Baranovsku no Smiltenes Centra vidusskolas.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā