Saeima apstiprina pārstāvjus starptautiskās organizācijās

(13.11.2014.)

Saeima ceturtdien, 13.novembrī, apstiprināja sastāvus vairākām Latvijas delegācijām starptautiskajās organizācijās.

Baltijas Asamblejas (BA) Latvijas delegācijā Saeima apstiprināja deputātus Jāni Ādamsonu (SASKAŅA), Kārli Krēsliņu (VL-TB/LNNK), Māri Kučinski (ZZS), Ati Lejiņu (VIENOTĪBA), Daini Liepiņu (LRA), Regīnu Ločmeli-Luņovu (SASKAŅA), Aināru Mežuli (ZZS), Imantu Parādnieku (VL-TB/LNNK), Arvīdu Platperu (NSL), Sergeju Potapkinu (SASKAŅA), Romualdu Ražuku (VIENOTĪBA), Veiko Spolīti (VIENOTĪBA), Zentu Tretjaku (SASKAŅA) un Jāni Vucānu (ZZS). BA ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā tiek risināti BA dienaskārtības aktuālie sadarbības jautājumi.

Savukārt Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Parlamentārās Asamblejas Latvijas delegācijas sastāvā tika apstiprināti deputāti Andrejs Klementjevs (SASKAŅA), Atis Lejiņš (VIENOTĪBA) un Edvīns Šnore (VL-TB/LNNK). EDSO darbība ir vērsta uz demokrātijas attīstības sekmēšanu, demokrātisku institūciju nostiprināšanos EDSO dalībvalstīs un demokrātijas standartu ievērošanu starptautiskajā sabiedrībā. EDSO arī vērtē savu prasību īstenošanu un ievērošanu atsevišķās dalībvalstīs, izstrādā konfliktu novēršanas un likvidācijas mehānismus, kā arī veic vēlēšanu novērošanu.

Apstiprināts arī NATO Parlamentārās Asamblejas (PA) Latvijas delegācijas sastāvs, par tās pastāvīgajiem pārstāvjiem apstiprinot deputātus Raimondu Bergmani (ZZS), Ojāru Ēriku Kalniņu (VIENOTĪBA) un Ivanu Klementjevu (SASKAŅA), savukārt aizstājējiem – Ringoldu Balodi (NSL), Mārtiņu Bondaru (LRA) un Aleksandru Kiršteinu (VL-TB/LNNK). NATO PA ir 1955.gadā dibināta konsultatīva starpparlamentāra organizācija, kas apvieno Ziemeļatlantijas līguma organizācijas valstu un partnervalstu parlamentāriešus. NATO PA ir kā tilts starp NATO un tās dalībvalstu likumdevējiem, kas palīdz uzturēt parlamentu un sabiedrības atbalstu alianses politikai. Asamblejas sesijas norisinās divas reizes gadā – pavasarī un rudenī. 2010.gada pavasarī NATO PA sesija notika Rīgā.

Starpparlamentu Savienības Latvijas nacionālās grupas sastāvā Saeima šodien apstiprināja deputātus Solvitu Āboltiņu (VIENOTĪBA), Gundaru Daudzi (ZZS), Ilmāru Latkovski (VL-TB/LNNK), Sergeju Mirski (SASKAŅA), Ingunu Sudrabu (NSL) un Mārtiņu Šicu (LRA). Starpparlamentu Savienība ir vecākā parlamentārā organizācija pasaulē, kurai ir novērotāja statuss Apvienoto Nāciju Organizācijā. Savienības darbības jomas ir demokrātijas attīstība pasaulē, cilvēktiesību popularizēšana un aizsardzība, dzimumu līdztiesības jautājumi, pasaules kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana, kā arī aktuālie pasaules politikas un „karsto” notikumu jautājumi un konfliktu novēršana parlamentārās diplomātijas ceļā.

Saeimas ceturtdien apstiprinātajā Vidusjūras Savienības Parlamentārās Asamblejas (PA) Latvijas delegācijā strādās deputāti Kārlis Seržants (ZZS), Arturs Kaimiņš (LRA) un Silvija Šimfa (NSL). Vidusjūras Savienības PA ir konsultatīva starpparlamentāra organizācija, kas izveidota Eiropas Savienības (ES) Barselonas procesa rezultātā, lai stiprinātu ES un Vidusjūras valstu partnerības parlamentāro dimensiju, kā arī veicinātu dialogu un savstarpējo sapratni starp dažādām kultūrām, tautībām un civilizācijām.

Savukārt par Eiropas Padomes Parlamentārās Asamblejas (EPPA) Latvijas delegācijas pastāvīgajiem pārstāvjiem Saeima apstiprināja Andri Bērziņu (ZZS), Jāni Dombravu (VL-TB/LNNK) un Veiko Spolīti (VIENOTĪBA), bet par pārstāvju aizstājējiem Borisu Cileviču (SASKAŅA), Nelliju Kleinbergu (LRA) un Romānu Mežecki (NSL). EPPA ir Eiropas Padomes statūtorganizācija, kuras uzmanības lokā ir cilvēktiesību, daudzviedokļu demokrātijas un tiesiskas valsts aizstāvēšana, Eiropas kultūras identitātes un daudzveidības izpratnes un attīstības veicināšana un aktuālu Eiropas sabiedrības jautājumu risināšana, kā arī demokrātiskās stabilitātes stiprināšana Eiropā, atbalstot politiskās, likumdošanas un konstitucionālās reformas.

 

 

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt