Saeima rīt galīgajā lasījumā lems par būtiskām izmaiņām privātpersonu maksātnespējas regulējumā

(24.09.2014.)

Saeima ceturtdien, 25.septembrī, galīgajā lasījumā lems par grozījumiem Maksātnespējas likumā, kas paredz reformēt privātpersonu maksātnespējas tiesisko regulējumu, būtiski samazinot parādu saistību dzēšanas termiņu. 

 Galīgajā lasījumā Saeima rīt lems arī par grozījumiem Krimināllikumā, kas paredz kriminalizēt vairākus nodarījumus, tostarp saukt pie atbildības personas, kas ignorē būvdarbu veikšanas aizliegumu. Ar grozījumiem arī pārskatītas sankcijas par tehnisko noteikumu pārkāpumiem, ja tā rezultātā gājuši bojā cilvēki.

 Saeimas darba kārtībā izskatīšanai galīgajā lasījumā ir arī Eiropas Atbalsts fonda vistrūcīgākajām personām 2014.-2020.gada plānošanas perioda vadības likumprojekts. Fonda izveidošanas mērķis ir mazināt nabadzības smagākās formas, sniedzot palīdzību vistrūcīgākajām personām – pārtiku un pamata materiālo palīdzību, kā arī nodrošināt sociālās iekļaušanas pasākumus.

Tāpat galīgajā lasījumā deputāti rīt skatīs izmaiņas Veterinārmedicīnas likumā, kas paredz uzņēmējiem tiesības saņemt kompensācijas epizootiju gadījumos.

Galīgajā lasījumā Saeima rīt lems arī par nodokļu un nodevu likuma grozījumiem, paredzot, ka no nākamā gada valsts nodeva vairs nebūs jāmaksā par traktortehnikas un to piekabju reģistrāciju. Plānots, ka turpmāk šis būs maksas pakalpojums.

Otrajā lasījumā Saeima lems par grozījumiem Lauksaimniecības un lauku attīstības likumā, kas turpmāk regulēs kokaugu stādījumu ierīkošanu lauksaimniecības, tostarp arī meliorētajās, zemēs.

Lai stiprinātu valsts valodu radio, Saeima otrajā lasījumā izskatīs priekšlikumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma grozījumiem.

Izskatīšanai pirmajā lasījumā rītdienas Saeimas sēdes darba kārtībā iekļauti Ēku energoefektivitātes likuma grozījumi, ar kuriem paredzēts noteikt pienākumu valsts iestādēm pirkt un nomāt tikai energoefektīvas ēkas.

Tāpat Saeima konceptuāli lems, vai dienu pēc Dziesmu un deju svētku noslēguma noteikt par brīvdienu, ko paredz rosinātie grozījumi svētku, atceres un atzīmējamo dienu likumā.

Rītdien Saeima lems arī par vairāku iesniegto likumprojektu nodošanu izskatīšanai komisijās. To vidū likuma projekts par 1991.gada barikāžu dalībnieka statusu, Otrā pasaules kara dalībnieku statusu, kā arī grozījumi interešu konflikta novēršanas likumā un Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, ar kuriem komercdarbības ierobežojumus rosināts noteikt arī Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes locekļiem.

Sēdes darba kārtībā iekļauts arī pastāvīgais priekšlikums par uzdevumu Ministru kabinetam nekavējoties apturēt bankas „Citadele” akciju pārdošanu un sniegt Saeimai izvērstu ziņojumu.

Kopumā rītdienas sēdes darba kārtībā iekļauti 26 jautājumi, un tā pieejama: http://ejuz.lv/5bctb.  

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde