Eiropas lietu komisija diskutēs par karadarbību Ukrainā

(27.08.2014.)

Saeimas Eiropas lietu komisija ceturtdien, 28.augustā, diskutēs par karadarbību Ukrainā, kas ir 29. un 30.augustā gaidāmās Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministru neformālās jeb tā dēvētās Gimnihas sanāksmes darba kārtībā.

„Situācija Ukrainā joprojām saglabājas saspringta. Vakar Minskā notikušās Ukrainas un Krievijas prezidentu divpusējās sarunas vērtējamas duāli – pozitīvi, ka puses ir sēdušās pie viena sarunu galda, tomēr notikumu attīstība šajā Austrumu partnerības valstī, par ko ik dienu ziņo pasaules mediji un ko apstiprina Ukrainas amatpersonas, apliecina, ka ar to nepietiek un Ukrainas robežu no Krievijas joprojām turpina šķērsot bruņutehnika un karavīru vienības,” pirms rītdienas sēdes uzsver Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica.

„Patlaban bumba ir Krievijas laukuma pusē – Ukrainas prezidenta miera plāna galvenais punkts ir prasība Krievijai kontrolēt Ukrainas robežu no Krievijas puses. Šobrīd tiek sagaidīts, ka Krievija spers situācijas deeskalācijas soļus,” akcentē komisijas priekšsēdētāja.

Tāpat Eiropas lietu komisija rītdienas sēdē diskutēs par Eiropadomes priekšsēdētāja un ES augstā pārstāvja ārlietās kandidātu izvēles gaitu. Tas ir galvenais temats arī sestdien, 30.augustā, gaidāmajā ārkārtas Eiropadomes sanāksmē.

„Latvija pirms gaidāmās prezidentūras Eiropas Savienības Padomē nākamā gada pirmajā pusē ir ieinteresēta, lai augsto amatu kandidāti tiktu izvēlēti un apstiprināti iespējami ātri. Tas veicinās arī visas Eiropas Komisijas kolēģijas darba uzsākšanu un nozīmētu iespēju mūsu valstij jau laikus iepazīt nākamās Eiropas Savienības augstās amatpersonas – cilvēkus, ar kuriem sadarbosimies prezidentūrā,” uzsver Z.Kalniņa-Lukaševica.

„Ir būtiski, lai kādu no Eiropas Savienības augstajiem amatiem ieņemtu arī Austrumeiropas pārstāvis, jo līdz šim šis reģions tajos nav bijis pārstāvēts,” akcentē Z.Kalniņa-Lukaševica, informējot, ka Eiropas lietu komisijas jau iepriekš apstiprinātajā Latvijas nacionālajā pozīcijā uzsvērts, ka ES augsto amatu kandidātu apstiprināšanā ir jāievēro ģeogrāfiskais princips, tostarp nodrošinot pārstāvību no dalībvalstīm, kuras ES pievienojās laikā no 2004.gada.

Vienlaikus Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja norāda, ka kandidātu izvēles process ir sarežģīts, jo tajā jāievēro virkne principu, tostarp līdzsvars starp eirozonas valstīm un valstīm, kuras tai nav pievienojušās, kā arī dzimumu līdzsvars un ES politisko partiju princips.

Eiropas lietu komisijas sēde ceturtdien, 28.augustā, notiks plkst.9.00 Jēkaba ielā 11, Saeimas Sarkanajā zālē.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde