Par godu Baltijas ceļa 25.gadadienai sestdien pie Baltijas valstu parlamentiem notiks vienotības koka stādīšana

(22.08.2014.)

Atzīmējot Baltijas ceļa 25.gadadienu, deputāti vienlaikus pie Latvijas, Lietuvas un Igaunijas parlamentiem sestdien, 23.augustā, stādīs Baltijas vienotības koku. Savukārt trīs Baltijas valstu spīkeri rīt Lietuvā nākamajām paaudzēm nodos savus vēstījumus par Baltijas ceļa nozīmīgo lomu.

Svinīgais pasākums, ko organizē Baltijas Asambleja (BA) un kura laikā paredzēta Baltijas vienotības koka stādīšana, notiks Jēkaba laukumā netālu no Saeimas nama. Klātesošos uzrunās Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa un BA Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns. Pasākumā piedalīsies Saeimas deputāti, kā arī bijušie Augstākās Padomes deputāti un BA Latvijas delegācijas vadītāji. 

Tāpat paredzēta BA eseju konkursa „Ko man nozīmē Baltijas ceļš” uzvarētāju apbalvošana. No Latvijas par konkursa uzvarētājiem atzītas – Līga Kone no Liepājas Valsts 1.ģimnāzijas, Inese Muceniece no Rīgas Kultūru vidusskolas un Madara Višņova no Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas. Konkursa mērķis bija motivēt jauniešus aktīvi līdzdarboties Latvijas un pasaules politiskajos, ekonomikas un sociālajos procesos, veicināt interesi par Baltijas valstu sadarbību, kopīgajām vērtībām, kultūras mantojumu un reģiona attīstību. 

Svinīgais pasākums Jēkaba laukumā sāksies pulksten 12.00, un pēc tā pasākuma dalībnieki plāno piedalīties zibakcijā Doma laukumā, kuras laikā notiks Latvijas kontūras veidošana. 

Savukārt pulksten 11.00 Mūkusalas ielā 29 notiks Baltijas ceļam veltītā pieminekļa Rīgā pamatakmens ielikšana, kurā piedalīsies BA Latvijas delegācijas vadītājs J.Vucāns un Saeimas deputāti. 

Tāpat šajā dienā Baltijas valstu parlamentu priekšsēdētāji Latvijas – Lietuvas pierobežas pilsētā Saločos piedalīsies svinīgajos pasākumos, tostarp paredzēta īpaša vēstījuma nākamajām paaudzēm nodošana, kā arī šai gadadienai veltīta pieminekļa atklāšana. 

Svinīgā pasākumā tiks ierakta kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm, uzsverot Baltijas ceļa nozīmīgo lomu Latvijas, Lietuvas un Igaunijas neatkarības atgūšanā. Baltijas valstu parlamentu priekšsēdētāji vēstījumu rakstījuši rokrakstā, un tas iespiests pergamentā. 

Svinīgajā ceremonijā piedalīsies Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, Lietuvas parlamenta priekšsēdētāja Loreta Graužiniene (Loreta Graužinienė) un Igaunijas parlamenta priekšsēdētājs Eiki Nestors (Eiki Nestor).

Svinīgais pasākums Lietuvā sāksies pulksten 20:30, savukārt vēstījuma nākamajām paaudzēm svinīgā nodošana notiks pulksten 20:40. Tāpat paredzētas Baltijas valstu parlamentu spīkeru uzrunas.

Baltijas ceļš bija akcija, kuras laikā 1989.gada 23.augustā igauņi, latvieši un lietuvieši, stāvot cieši plecu pie pleca, sadevās rokās un izveidoja 600 kilometru garu cilvēku ķēdi, kas vijās cauri Baltijas valstu galvaspilsētām, ar mērķi atgūt savu valstu neatkarību.

Mediju ievērībai!
Plašsaziņas līdzekļu pārstāvjus, kuri vēlas atspoguļot svinīgo ceremoniju Lietuvā, lūdzam sazināties ar Saeimas Preses dienestu, zvanot 67087265.

Pasākuma programma Jēkaba laukumā 

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā