J.Ozoliņš sarunā ar Ķīnas parlamentāriešiem: jāveicina tiešais eksports uz Ķīnu

(07.07.2014.)
Galerie

„Sarunā ar Ķīnas parlamentāriešiem guvām apstiprinājumu Ķīnas ieinteresētībai izlīdzināt abu valstu tirdzniecības rādītājus, veicinot mūsu valsts eksportu. Īpaši aktuāls jautājums ir tiešā eksporta attīstīšana, lai atvieglotu uzņēmējus no sloga, mūsu preces Ķīnā tirgojot caur starpniekvalstīm,” pirmdien, 7.jūlijā, pēc tikšanās ar Ķīnas parlamenta Finanšu un ekonomikas komitejas delegācijas Pastāvīgās komitejas pārstāvjiem sacīja Saeimas Tautsaimniecības agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš.

„Ķīnā ir pazīstama mūsu valsts apstrādes rūpniecība, varam piedāvāt arī lauksaimniecības un kokapstrādes preces. Taču maksimālu atdevi no eksporta varēsim sasniegt, piedāvājot preces ar augstu pievienoto vērtību, un viena no tādām ir piena pulveris un bērnu pārtikas produkti, par ko šodien runājām ar kolēģiem no Ķīnas parlamenta,” skaidro komisijas priekšsēdētājs. Sarunas laikā J.Ozoliņš izteica cerību, ka jau drīzumā noslēgsies Latvijas piena produktu sertificēšana par to atbilstību Ķīnas tirgum.

„Esam gandarīti, ka Ķīnas pārstāvji ir gatavi meklēt jaunas vietas Eiropā, kur atvērt ražotnes Eiropas Savienības tirgum. Bijām vienisprātis, ka abām valstīm ir labas iestrādes, uz kā attīstīt sadarbību, gan veidojot kopuzņēmumus, gan piesaistot tiešās investīcijas no Ķīnas jau esošajiem uzņēmumiem,” atskatoties uz tikšanos, skaidro komisijas priekšsēdētājs.

Komisijas priekšsēdētājs akcentēja, ka veiksmīgas biznesa un ekonomikas sadarbības pamatā ir draudzīgas attiecības gan starp abu valstu politiķiem, gan iedzīvotājiem. Nesenā Saeimas priekšsēdētājas vizīte Ķīnā, kuras delegācijā bija arī J.Ozoliņš, bija pierādījums veiksmīgajam dialogam un labajām attiecībām starp abām valstīm visos līmeņos.

„Tāpat esam gatavi attīstīt ekonomisko sadarbību ar Ķīnu tūrisma jomā. Viesi no Ķīnas izsaka prieku par mūsu valsts galvaspilsētas skaistumu, seno arhitektūru, taču liels potenciāls ir arī ekotūrismam - esam viena no zaļākajām valstīm Eiropā,” informē J.Ozoliņš.

No 6. līdz 9.jūlijam vizītē Latvijā uzturas Ķīnas parlamenta Finanšu un ekonomikas komitejas delegācija Pastāvīgās komitejas un Finanšu un ekonomikas komitejas locekļa Ļui Dzušaņa (Lyu Zushan) vadībā.

Saeimas namā Ķīnas delegāciju sveica Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. Delegācijai paredzētas tikšanās arī ar Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāju Jāni Reiru, kā arī Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar Ķīnas parlamentu vadītāju Sergeju Potapkinu un grupas deputātiem. Vizītes ietvaros Ķīnas parlamenta deputāti iepazīsies arī ar Ekonomikas ministrijas darba aktualitātēm.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 18.maijā
19:00  Muzeju nakts Saeimā. Ekspozīcija “Latvija ES un NATO 20”