Saeima nosaka ES fondu vadības principus nākamajam septiņu gadu periodam

(03.07.2014.)
Galerie

Saeima ceturtdien, 3.jūlijā, otrajā lasījumā kā steidzamu pieņēma Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda 2014.–2020. gada plānošanas perioda vadības likumu.

Likums ietver Eiropas Savienības (ES) fondu vadības vispārējos pamatprincipus 2014. – 2020.gadā, tostarp ES fondu vadībā iesaistīto institūciju un finansējuma saņēmēja tiesības un pienākumus, uzraudzības komitejas darbības pamatnoteikumus un sastāvu, deleģējumu Ministru kabinetam noteikt, kā tiek nodrošināti ES fondu vadības posmi, ES fondu vadībā iesaistīto institūciju pieņemto lēmumu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtību, kā arī informācijas atklātības nosacījumus attiecībā uz informāciju, kas saistīta ar projektiem.

Plānotās ES fondu investīcijas Latvijas tautsaimniecībā šajā laika posmā ir 4,4 miljardi eiro, ko plānots ieguldīt pētniecības, informācijas komunikāciju tehnoloģiju, uzņēmējdarbības, enerģētikas, vides, transporta, nodarbinātības, sociālās iekļaušanas un izglītības jomās, veicinot teritoriju līdzsvarotu attīstību, norāda likumprojekta autori.

Jaunais tiesiskais regulējums paredz samazināt ES fondu administrēšanā iesaistīto institūciju skaitu. Tiks ieviests vienas pieturas aģentūras princips, un finansējuma saņēmējam turpmāk būs tikai viena sadarbības iestāde, kura gan izvērtēs projektu iesniegumus, gan slēgs līgumus un vienošanās par projektu īstenošanu.

Likumā tiek precīzi noteikts funkciju sadalījumu starp ES fondu administrēšanā iesaistītajām institūcijām – vadošo iestādi, atbildīgajām iestādēm un sadarbības iestādi, tā novēršot funkciju dublēšanos,  kā arī izslēdzot interpretācijas iespējas attiecībā uz funkciju pārdali un atbildībām.

Fondu administrēšanā plānots ieviest pakārtoto aktu un iekšējo procedūru vienkāršošanas pasākumus, tādējādi mazinot slogu gan finansējuma saņēmējam, gan ES fondu administrēšanā iesaistītajām institūcijām.

Jaunajā plānošanas periodā tiks skaidrāk noteiks regulējums informācijas pieejamībai par projektu iesniegumiem un apstiprinātajiem projektiem. Lai veicinātu atklātību un caurspīdīgumu ES fondu ieviešanā, sabiedrībai būs pieejams plašāks informācijas apjoms. Turpmāk arī pastarpināto valsts pārvaldes iestāžu, atvasinātu publisku personu un citu valsts pārvaldes iestāžu  projektu iesniegumu lietas būs vispārpieejamā informācija, izņemot projekta budžeta kopsavilkumu, tostarp indikatīvo projekta izmaksu plānu.

 

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 18.maijā
19:00  Muzeju nakts Saeimā. Ekspozīcija “Latvija ES un NATO 20”