Saeimā notiek Francim Trasunam veltīts kultūrizglītojošs seminārs

(16.05.2014.)

Piektdien, 16.maijā, Saeimas namā notika ievērojamā latgaliešu kultūras un garīgā darbinieka, valstsvīra un literāta Franča Trasuna darbībai veltīts kultūrizglītojošs seminārs.

Semināru „Franča Trasuna personība un mūža devums” Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā atklāja komisijas deputāte Līvija Plavinska, Romas Katoļu Baznīcas kardināls Jānis Pujats un Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

Par F.Trasuna darbību garīdzniecībā un publicistikā seminārā runāja vēsturniece Inese Runce, bet Latvijas politikā – vēsturnieks, Rēzeknes Augstskolas vadošais pētnieks, asociētais profesors Vladislavs Malahovskis.

Savukārt par F.Trasuna devumu valodniecībai seminārā ar referātu uzstājās filoloģe, Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un Baltistikas nodaļas Baltu valodniecības katedras vadītāja, profesore Lidija Leikuma, bet uz viņa devumu latgaliešu folkloras apzināšanā atskatījās filoloģe, Rēzeknes Augstskolas studiju prorektore, asociētā profesore Angelika Juško-Štekele.

Saeimas deputāte Janīna Kursīte-Pakule seminārā runāja par Latgali Latvijas valstī, savukārt Baltijas Asamblejas balvas laureāte, rakstniece Inga Ābele – par Franci Trasunu romānā „Klūgu mūks”. 

Pasākumā piedalījās arī folkloras kopa „Kolnasāta” un postfolkloras grupa „Rikši”.

 

Semināra materiāli

Programma

Lidijas Leikumas prezentācija

Angelikas Juško-Štekeles prezentācija

Videoieraksts

Fotogalerija

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde