Publisko izdevumu komisija: Rīgas brīvostas vilcināšanās ar atsevišķu ieteikumu ieviešanu apliecina stingrākas ostu pārraudzības nepieciešamību

(14.05.2014.)
Galerie

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija trešdien, 14.maijā, uzklausot Valsts kontroles viedokli par Rīgas brīvostas pārvaldei sniegto ieteikumu ieviešanas progresu, konstatēja, ka atsevišķus ieteikumus pārvalde joprojām nav ieviesusi, un tas liecina par stingrākas ostu pārraudzības nepieciešamību.

„Ja Rīgas brīvostas pārvaldes darbības tiesiskumu nevar nodrošināt ne Valsts kontroles revīzijā sniegtie ieteikumi, ne Konkurences padomes lēmumi un soda naudas, ne Augstākās tiesas senāta spriedumi, tad Satiksmes ministrijai kā pārraugošajai iestādei steidzami jāievieš stingrāks ostu darbības pārraudzības modelis. Ir jārada mehānisms, kas ļautu operatīvi reaģēt un saukt pie atbildības ostu amatpersonas un darbiniekus par valsts likumu neievērošanu un uzraugošo iestāžu lēmumu neizpildi,” uzsver komisijas priekšsēdētāja Elīna Siliņa.

„Jāsecina, ka Rīgas brīvostas pārvalde joprojām vilcinās ar atsevišķu būtisku ieteikumu ieviešanu. Piemēram, Valsts kontrole ir norādījusi, ka brīvostai nebija tiesību uzsākt komercdarbību velkoņu pakalpojumu jomā, jo nepastāvēja likumos noteiktie priekšnoteikumi, kas pieļauj publisku personu komercdarbību. Turklāt Rīgas ostā šādus pakalpojumus jau sniedza privātie komersanti, kuru darbība pēc SIA „Rīgas brīvostas flote” izveidošanas tika būtiski apgrūtināta. Lai arī Valsts kontrole ieteikusi izvērtēt šī uzņēmuma reorganizācijas iespējas, Rīgas brīvosta turpina veikt komercdarbību un faktiski kropļot velkoņu pakalpojumu tirgu,” norāda E.Siliņa.

Komisijas priekšsēdētāja akcentē, ka šajā gadījumā runa nav tikai par Valsts kontroles ieteikumu ieviešanu, bet gan par Rīgas brīvostas pārvaldes attieksmi pret likumdevēju, uzraugošajām iestādēm un valsts pārvaldi kopumā. „Rodas sajūta, ka Rīgas brīvostas amatpersonas un darbinieki uzskata, ka var ignorēt un neievērot likumus, nepildīt uzraugošo iestāžu lēmumus, rīkoties ar valsts mantu un līdzekļiem, nenesot par to nekādu atbildību,” kritiska ir E.Siliņa.

Satiksmes ministrs bija solījis komisijas sēdē iepazīstināt deputātus ar priekšlikumiem ostu pārvaldības modeļa uzlabošanai, taču ministrijas parlamentārais sekretārs Viktors Valainis šodien informēja, ka, ņemot vērā jautājuma sarežģītību un iesaistīto pušu viedokļu krasu atšķirību, ministrijas darba grupa joprojām strādā pie iespējamiem risinājumiem.

Valsts kontrole revīzijā Rīgas brīvostas pārvaldē konstatēja, ka tās rīcība nav atbilstoša labas pārvaldības principiem un tiesību aktu prasībām, kā rezultātā ir pieļauti nelikumīgi un nelietderīgi līdzekļu tēriņi. Pēc revīzijas tika sniegti 23 ieteikumi. 

Fotogrāfijas no komisijas sēdes: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157644657634392/
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 16.maijā
09:00  Saeimas 2024.gada 16.maija kārtējā sēde - pārtraukums līdz 2024.gada 23.maijam
10:30  Izstādes "Nācijas simbols. Ukraiņu višivanka" atklāšana
17:00  2024.gada 16.maija atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta