Latvijai būs plašāks sadarbības mehānisms ar citām valstīm nodokļu informācijas apmaiņai

(09.04.2014.)

Saeimas Ārlietu komisija trešdien, 9.aprīlī, konceptuāli atbalstīja likumprojektu, ar kuru paredzēts pieņemt un apstiprināt Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) konvenciju par savstarpējo administratīvo palīdzību nodokļu jomā. Tādējādi tiks nodrošināts plašāks sadarbības mehānisms nodokļu informācijas apmaiņai ar valstīm, kuras nav Eiropas Savienībā vai ar kurām Latvijai nav noslēgtas nodokļu konvencijas vai nodokļu informācijas apmaiņas līgumi.

Konvencijas mērķis ir arī samazināt izvairīšanās no nodokļu maksāšanas un nodokļu nemaksāšanas iespējas, kā arī veicināt starptautisko sadarbību, lai uzlabotu nacionālo nodokļu normatīvo darbību.

Līdz ar likuma stāšanos spēkā Latvijai attiecībā uz nodokļu uzlikšanu un iekasēšanu būs pienākums sadarboties ar pārējām valstīm, kuras pievienojušās konvencijai.

Likumprojekts noteic, ka konvencija attiecas uz uzņēmumu ienākuma nodokli, iedzīvotāju ienākuma nodokli, pievienotās vērtības nodokli, kā arī uz akcīzes nodokli un nekustamā īpašuma nodokli. Konvencijā paredzētās saistības koordinēs Finanšu ministrija.

Latvija mērķi kļūt par OECD dalībvalsti apliecināja 1994.gadā un aizvadītajā gadā tika uzaicināta uzsākt pievienošanās sarunas, tāpēc konvencijas pieņemšana ir nākamais pozitīvais signāls no Latvijas virzībai uz OECD dalībvalsts statusu, norāda likumprojekta autori Finanšu ministrijā.

Pašlaik konvencijai ir pievienojušās vairāk nekā 40 valstis, un vēl vairākas valstis ir parakstījušas nodomu vēstuli par pievienošanos. Iespēja pievienoties konvencijai ir brīvprātīga un paredzēta ikvienai valstij, tostarp arī trešajām valstīm. Konvencijai pievienojušās arī NVS valstis, tostarp Azerbaidžāna, Moldova un Krievija.



Saeimas Preses dienests

Trešdien, 17.aprīlī
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēde
13:10  Ārlietu komisijas Baltijas lietu apakškomisijas sēde
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde