Saeima atbalsta kriminālatbildību par PSRS vai nacistiskās Vācijas agresijas publisku noliegšanu, attaisnošanu, slavināšanu vai rupju trivializēšanu

(27.03.2014.)

Par PSRS vai nacistiskās Vācijas pret Latvijas Republiku īstenotās agresijas publisku noliegšanu, attaisnošanu, slavināšanu vai rupju trivializēšanu varēs saukt pie kriminālatbildības. To paredz Saeimā ceturtdien, 27.martā, otrajā lasījumā atbalstītie grozījumi Krimināllikumā.

 Par šādu pārkāpumu varēs sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai naudas sodu.

 Saeimā atbalstītie Krimināllikuma grozījumi paredz arī virkni citu būtisku izmaiņu, tostarp ieviešot kriminālatbildību personām, kas izmantojušas nepilngadīgu prostitūtu pakalpojumus.

Par nepilngadīgas personas prostitūcijas izmantošanu tiek paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem, vai īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs, vai arī naudas sods. Atbildība iestāsies par šādu apzinātu rīcību, proti, ja klients zinās, ka prostitūta ir nepilngadīga, norāda Saeimas Juridiskās komisijas Krimināltiesību apakškomisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins.

Komisija ir pārskatījusi arī Krimināllikuma pantus, kas paredz atbildību par noziedzīgiem nodarījumiem pret dzimumneaizskaramību, tostarp paplašinot izvarošanas definīciju. Jaunā redakcija paredz, ka ar izvarošanu saprot arī dzimumaktu, izmantojot cietušā uzticību, autoritāti vai citādu ietekmi. Šo pantu varēs piemērot, piemēram, gadījumos, kad priekšnieks, izmantojot savu autoritāti, stājies dzimumsakaros ar padoto, norāda A.Judins.  

Ar likuma grozījumiem tiks sperts arī nākamais solis tā dēvēto „legālo narkotiku” apkarošanā, paredzot ar brīvības atņemšanu sodīt personas, kas pārkāpušas jaunu psihoaktīvu vielu aprites aizliegumu. 

Patlaban, līdz ko tirgū parādās jaunas apreibinošās vielas, atbildīgā iestāde tām var noteikt pagaidu aizliegumu un izņemt no apgrozības, bet šie grozījumi ļaus pie kriminālatbildības saukt personas, kas šo aizliegumu būs pārkāpušas.

Ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem varēs sodīt par jaunas psihoaktīvas vielas vai tās saturoša izstrādājuma, kuru aprite ir aizliegta vai ierobežota, izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu vai pārsūtīšanu realizācijas nolūkā vai par šādu vielu realizāciju. Par šādu pārkāpumu varēs piemērot arī piespiedu darbu vai naudas sodu.

Otrajā lasījumā pieņemtie likuma grozījumi arī paredz uz laiku līdz desmit gadiem atņemt autovadītāja tiesības „dzērājšoferiem”, kuru izraisītajās avārijās cietuši vai gājuši bojā cilvēki. Patlaban maksimālais tiesību atņemšanas termiņš ir pieci gadi.

Piedāvātā Krimināllikumā redakcija paredz: par ceļu satiksmes noteikumu vai transportlīdzekļa ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanu alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē, ja cietušajam nodarīti miesas bojājumi vai tas gājis bojā, transportlīdzekļa vadītāja tiesības varēs atņemt uz laiku līdz desmit gadiem. Vienlaikus par šādu nodarījumu paredzēta brīvības atņemšana no trim līdz 15 gadiem.

Grozījumi Krimināllikumā trešajā lasījumā vēl jāskata gan atbildīgajā Juridiskajā komisijā, gan Saeimas sēdē.

 

Saeimas Preses dienests

 

Piektdien, 29.martā