Kredītdevējiem būs stingrāk jāvērtē klientu maksātspēja

(19.03.2014.)

Saeimas Tautsaimniecības agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien, 19.martā, noslēdza darbu pie Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumiem, kas paredz noteikt stingrākas prasības kredītdevējiem, izvērtējot klientu maksātspēju. Plānots, ka jaunās prasības stāsies spēkā šī gada septembrī.

Likuma grozījumi noteic, ka turpmāk kredīta devējam būs pienākums pieprasīt, iegūt un izvērtēt informāciju par patērētāja ienākumiem un izdevumiem, kā arī personai piešķirt kredītu tikai pēc pārliecināšanās par patērētāja spēju nomaksāt kredītu.

Lai arī pašlaik likums paredz kredīta devējam pienākumu vērtēt personas maksātspēju, tomēr jaunā likuma redakcija nodrošinās, ka maksātspējas izvērtēšanai pirms kredīta izsniegšanas turpmāk tiks pievērsta rūpīgāka uzmanība. Likuma grozījumi nepieciešami, lai izvairītos no gadījumiem, kad ātro kredītu izsniedzēji un arī citi kreditētāji izsniedz kredītus, nepietiekami izvērtējot patērētāja maksātspēju un nepārliecinoties par personas spēju nomaksāt aizdevumu, norādījuši likumprojekta autori Ekonomikas ministrijā.

Tāpat turpmāk tiks noteikts – ja kredīta devējs neizvērtēs personas maksātspēju un piešķirs aizdevumu, viņš nevarēs pieprasīt, lai patērētājs maksātu vairāk par likumiskajiem procentiem, kas ir seši procenti gadā.

Grozījumi paredz arī obligātu pirmo iemaksu patērētāju kreditēšanas līgumiem, nosakot: ja ar kreditēšanas līgumu tiek finansēta jaunas preces iegāde par summu, kas pārsniedz 1400 eiro, kredīts izsniedzams ne vairāk kā 90 procentu apmērā no attiecīgās preces cenas.

Līdz ar likuma grozījumiem tiks ieviestas Eiropas Savienības prasības, paaugstinot patērētāju tiesību aizsardzību un nosakot prasības dažādiem ar patērētājiem noslēgtajiem līgumiem.

Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumi galīgajā lasījumā vēl jāskata Saeimai.





Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā