Sporta apakškomisijā diskutē par svarcelšanas biedrību darbību

(18.03.2014.)

„Svarcelšanas jomas organizēšanu jau ilgus gadus apgrūtina nesaskaņas Latvijas Svarcelšanas klubu apvienības (LSKA) un Latvijas Svarcelšanas federācijas (LSF) vidū. Uzklausot abu pušu viedokļus, deputāti bija vienisprātis, ka ne parlamenta, ne Izglītības un zinātnes ministrijas spēkos nebūs atrisināt divu biedrību strīdu. Aicinām Izglītības ministriju strādāt pie skaidriem spēles noteikumiem, kas palīdzētu abām pusēm panākt kompromisu.” To otrdien, 18.martā, atskatoties uz Saeimas Sporta apakškomisijas sēdi, sacīja apakškomisijas priekšsēdētājs Ivans Klementjevs

Sporta likums noteic, ka katrā sporta veidā drīkst būt tikai viena valstiski atzīta sporta federācija un svarcelšanas jomā tā ir LSKA. Tomēr svarcelšanas sporta organizēšanai Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) pārdala finansējumu arī LSF, tādējādi LSKA jau vairākus gadus neesot finansējuma, piemēram, lai organizētu jauniešu sporta nometnes, deputātiem sacīja LSKA valdes priekšsēdētājs Aivars Ritenieks.

I.Klementjevs vērsa uzmanību, ka sporta federācijai ir jāizpilda Ministru kabineta noteiktās prasības, lai tā varētu saņemt finansējumu. Kā deputātiem sacīja LOK prezidents Aldons Vrubļevskis, LOK saņēmusi sūdzības no Starptautiskās Svarcelšanas federācijas par LSKA bezdarbību, nesniedzot nepieciešamo informāciju, nemaksājot biedru naudu un nepiesakot sportistus starptautiskām sacensībām. Tā dēļ bija pat apdraudēta augsti godalgotā svarcēlāja Artura Plēsnieka dalība 2012.gada Olimpiskajās spēlēs Londonā. Tāpat LSKA nepiesakot augstus sasniegumus guvušos sportistus un viņu trenerus valsts prēmijām.

LSF prezidents Viktors Ščerbatihs deputātiem sacīja, ka viņa vadītā federācija no LOK saņem tikpat lielu finansējumu, cik LSKA, tomēr gan atrod iespēju pilnvērtīgi trenēt jauniešus, organizēt sporta nometnes un sūtīt jaunos talantus piedalīties starptautiskajās sacensībās. Viņš uzsvēra, ka nav skaidrs, kādēļ būtu jāliek šķēršļi biedrībai, kuras sportisti gūst lielākus panākumus un spēj strādāt ar lielāku atdevi, kaut tā nav valstiski atzīta.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt