Āboltiņa: nav likumīga pamata pārtraukt Saeimas sēžu tiešraides Latvijas Radio

(10.02.2014.)

Ņemot vērā Saeimas kārtības rullī noteikto, kā arī deputātu paustos viedokļus, šobrīd nav likumīga pamata pārtraukt Saeimas sēžu tiešraides valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību (VSIA) „Latvijas Radio” FM frekvencēs. Tas teikts Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas aizvadītajā nedēļā VSIA „Latvijas Radio” valdes loceklim Jānim Siksnim nosūtītajā vēstulē.

Saeima šā gada 14.janvārī ir saņēmusi vēstuli no VSIA „Latvijas Radio”, kurā pausts viedoklis, ka Saeimas sēžu translēšanu tiešraidē Latvijas Radio FM frekvencēs Latvijas Radio neuzskata par lietderīgu un plāno to pārtraukt no šī gada 10.februāra. Vēstuli S.Āboltiņa nosūtīja izvērtēšanai visu Saeimā pārstāvēto politisko spēku frakcijām, kā arī pie frakcijām nepiederošiem deputātiem.

Saeimas deputāti norādījuši, ka iespēja radio tiešraidē sekot deputātu darbam Saeimas sēžu laikā ir būtisks priekšnosacījums, lai cilvēki nepastarpināti iegūtu vispusīgu informāciju par parlamenta darbu un, balstoties uz to, pilnvērtīgi īstenotu savu pilsonisko līdzdalību, teikts S.Āboltiņas vēstulē. Tajā akcentēts arī, ka Saeimas sēžu, pārraides „Frakciju viedokļi” un atbilžu uz deputātu jautājumiem tiešraide Latvijas Radio ir nozīmīga platforma, kurā vienlīdzīgas iespējas savu viedokli paust ir gan pozīcijas, gan opozīcijas deputātiem, kurus pilsoņi ievēlējuši parlamentā.

Tāpat deputāti vērsuši uzmanību, ka, pārtraucot Saeimas sēžu translāciju radio un turpinot to pārraidīt tikai internetā, tiks liegta iespēja sekot līdzi diskusijām parlamentā tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuriem ikdienā nav iespējas un finanšu līdzekļu, lai izmantotu internetu.

Saeimas sēžu tiešraides translēšana ir noteikta likumā – saskaņā ar Saeimas kārtības ruļļa 77.panta otro daļu atklātas sēdes un atbildes uz deputātu jautājumiem pārraida valsts radio, vēstulē norādījusi S.Āboltiņa. Starp Saeimas kanceleju un VSIA „Latvijas Radio” 2004.gada 27.maijā ir noslēgts sadarbības līgums, kas paredz, ka, izpildot Saeimas kārtības ruļļa 77.panta prasības, tiek nodrošināta Saeimas kārtējo un ārkārtas sēžu, pārraižu „Frakciju viedokļi” un atbilžu uz deputātu jautājumiem tiešās radio translācijas.

Lai pārrunātu jautājumu par Saeimas sēžu translēšanu tiešraidē Latvijas Radio, šī gada 31.janvārī Saeimas priekšsēdētāja uz tikšanos ar Saeimas Prezidija un frakciju pārstāvjiem bija aicinājusi J.Siksni un Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes priekšsēdētāju Ainaru Dimantu.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā