Deputāti gandarīti par vienotā neatliekamās palīdzības dienesta darbu, reforma sevi attaisnojusi

(14.01.2014.)
Galerie

Vienota „ātrās palīdzības” dienesta izveide pirms pieciem gadiem bija pareizs lēmums, kas ļāva radīt modernu un efektīvu ātrās reaģēšanas sistēmu, lai iedzīvotājiem visā valstī nodrošinātu augstiem standartiem atbilstošu neatliekamo palīdzību, pēc Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta apmeklējuma secina Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

„Deputāti šodien varēja pārliecināties, ka pirms pieciem gadiem daudz kritizētā reforma, veidojot centralizētu neatliekamās palīdzības dienestu, tomēr ir bijis pareizs lēmums. Varam lepoties, ka šeit strādā augsti kvalificēti speciālisti, tas spējis piesaistīt Eiropas naudu, lai pilnībā atjaunotu ātrās palīdzības autoparku un ieviestu modernākās tehnoloģijas, kas ikdienā palīdz glābt cilvēku dzīvības,” uzsver A.Barča. 

Dienests ir atrisinājis personāla problēmu, darbā „ātrajā palīdzībā” piesaistot sertificētus ārstu palīgus – jauniešus, kuri salīdzinoši nesen ieguvuši medicīnisko izglītību. Arī tehnoloģiski dienests ir kļuvis daudz spēcīgāks, spējot moderno iekārtu iegādei piesaistīt Eiropas Savienības finansējumu, noskaidroja deputāti. 

Komisijas vadītāja norāda, ka vienlaikus dienesta darbā ir identificētas arī problēmas, kuru risināšanā deputāti var palīdzēt: „Gadiem neatrisināts jautājums ir „ātrās palīdzības” automašīnu vadītāju kvalifikācija, jo cilvēki, kuriem labi jāpārzina viss mašīnā esošais sarežģītais aprīkojumus, nevar saņemt algu kā vienkāršs šoferis. Lūkosim pie viena galda apsēdināt ministriju speciālistus, lai mūsu profesiju klasifikatorā pēc iespējas drīzāk parādītos jauna profesija – medicīnas tehniķis, kas, līdzīgi kā citās valstīs, visprecīzāk raksturotu šo cilvēku darba būtību.” 

Tāpat deputāti noskaidroja, ka problemātiska ir ārstu palīgu izglītības iegūšana, jo valsts apmaksā tikai trīs gadu apmācību, bet nefinansē ceturto gadu, kas nepieciešams, lai iegūtu sertifikātu. 

Uzlabojama būtu arī sadarbība ar kolēģiem Baltijas valstīs, īpaši Lietuvā, lai neatliekamo palīdzību varētu sniegt pacientam tuvākā mediķu brigāde neatkarīgi no tā, vai ātrajai palīdzībai jāšķērso valsts robeža. 

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests patlaban nodrošina palīdzību no 103 punktiem visā Latvijā, iedzīvotājus apkalpo 194 brigādes. Drīzumā pilnībā tiks atjaunots dienesta autoparks, un pie pacientiem attālākajos valsts rajonos dosies moderni aprīkotas pilnpiedziņas automašīnas, kuras vairs neaizkavēs rudens lietavas vai sniega sega ziemā, deputātiem darīja zināmu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktors Armands Ploriņš. 

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas, Sabiedrības veselības apakškomisijas un Sociālās drošības apakškomisijas deputāti izbraukuma sēdē šodien apmeklēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, lai klātienē iepazītos ar tā darba specifiku, tehnisko aprīkojumu, kā arī mediķu un citu dienestā strādājošo darba apstākļiem.

Foto no izbraukuma sēdes:
https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157639764649163/
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesības 

Saeimas Preses dienestz

Trešdien, 15.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
09:15  Saeimas priekšsēdētājas V.E. Daigas Mieriņas tikšanās ar Čehijas Republikas parlamenta Deputātu palātas priekšsēdētāju V.E. Markéta Pekarová Adamová
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas V.E. Daigas Mieriņas un Čehijas Republikas parlamenta Deputātu palātas priekšsēdētājas V.E. Markéta Pekarová Adamová kopējs preses brīfings
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:10  Ārlietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
11:30  Saeimas deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Kazahstānas parlamentu deputātu tikšanās ar Kazahstānas Republikas ārlietu ministra vietnieku Roman Vassilenko
12:00  Ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa par godu Čehijas Republikas parlamenta Deputātu palātas priekšsēdētājas V.E. Markéta Pekarová Adamová oficiālajai vizītei Latvijas Republikā
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēde
16:00  Saeimas deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Ķīnas parlamentu deputātu tikšanās ar Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Tang Songgen