Saeima pilnveido patvēruma procedūru

(24.10.2013.)
Galerie

Lai pilnveidotu patvēruma procedūru, Saeima ceturtdien, 24.oktobrī, steidzamības kārtā galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Patvēruma likumā, kas paredz ieviest patvēruma meklētāju reģistru, noteikt atbalstu personām ar alternatīvo statusu valsts valodas apguvei, kā arī virkni citu izmaiņu.

Ar likuma grozījumiem paredzēts uzdot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei izveidot, uzturēt un aktualizēt patvēruma meklētāju reģistru. Tajā iekļaujamo ziņu apjomu, iekļaušanas un izmantošanas kārtību, kā arī institūcijas, kurām piešķirama piekļuve reģistra ziņām, noteiks Ministru kabinets.

Grozījumi arī nosaka, ka alternatīvo vai bēgļu statusu varēs piešķirt arī nepilngadīgam bērnam, ja tas dzimis pēc tam, kad viņa mātei vai tēvam piešķirts šāds statuss.

Tāpat likumprojekts paredz, ka turpmāk Valsts robežsardze varēs aizturēt patvēruma meklētāju uz laiku līdz septiņām diennaktīm arī tad, ja nepieciešams noskaidrot faktus, uz kuriem tiek pamatots iesniegums un kurus var noskaidrot, tikai veicot aizturēšanu, īpaši, ja pastāv bēgšanas iespējamība. Likumā noteikta arī aizturēto patvēruma meklētāju izmitināšanas kārtība.

Taču, ja patvēruma meklētājs var droši un likumīgi ceļot uz izcelsmes valsti vai tās daļu, tikt uzņemts un uzturēties tajā, patvēruma meklētājam bēgļa vai alternatīvo statusu nepiešķir, nosaka jaunā likuma redakcija. Savukārt, ja personai ar Latvijā iegūtu bēgļa vai alternatīvo statusu ir pastāvīgā iedzīvotāja statuss kādā citā Eiropas Savienības dalībvalstī, Latvijai būs pienākums uzņemt šo personu atpakaļ.

Likumprojekts arī precizē patvēruma meklētāju aizsardzības kārtību.

Ar likuma grozījumiem tiek pārņemtas Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvas par standartiem, lai trešo valstu valstspiederīgos vai bezvalstniekus kvalificētu kā starptautiskās aizsardzības saņēmējus, par bēgļu vai personu, kas tiesīgas saņemt alternatīvo aizsardzību, vienotu statusu un piešķiramās aizsardzības saturu.





Saeimas Preses dienests

Sestdien, 18.maijā
19:00  Muzeju nakts Saeimā. Ekspozīcija “Latvija ES un NATO 20”