Sociālo lietu komisija sliecas atbalstīt alternatīvu risinājumu bērnu pabalstu paaugstināšanai

(22.10.2013.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrdien, 22.oktobrī, nolēma lūgt atbildīgās ministrijas steidzami sniegt atzinumus par diviem alternatīviem likumprojektiem, kas paredz izmaiņas vecāku pabalsta un bērna kopšanas pabalsta aprēķināšanā. Likumprojekti tiek piedāvāti kā alternatīva valdības izstrādātājiem likumprojektiem, kuri šodien saņēma komisijas deputātu kritiku.

„Komisijas deputāti ir nostādīti neapskaužamā situācijā – lai ģimenes nākamgad varētu rēķināties ar pabalstu pieaugumu, izmaiņas likumos jāpieņem vēl līdz 2014.gada budžeta pieņemšanai, tātad 31.oktobra Saeimas sēdē. Lai to pagūtu, mums diemžēl jādarbojas ugunsdzēsēju režīmā, lai gan deputāti tālredzīgi ir mudinājuši atbildīgo ministriju pie demogrāfijas jautājumu paketes strādāt jau savlaicīgi. Bez ministriju atzinumiem Saeima likumprojektus nevar skatīt pirmajā lasījumā, bet vienīgā iespēja ir šos likumus pirmajā lasījumā pieņemt jau 24.oktobra sēdē,” skaidro Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

A.Barča uzsver – vairums deputātu nevar atbalstīt ministrijas izstrādātos likumprojektus, ņemot vērā to anotācijās iekļautās norādes uz Satversmes pārkāpuma riskiem likumprojektu pieņemšanas gadījumā. „Kā mums šodien apliecināja Labklājības ministrijas pārstāvis, Demogrāfijas apakškomisijā strādājošo deputātu sagatavotajos alternatīvajos likumprojektos Satversmes tiesas riski ir ievērojami samazināti”.

Komisija darbu pie likumprojektiem turpinās rītdien, skatot ministriju sagatavotos atzinumus un lemjot par turpmāko rīcību, tostarp sadarbību ar Budžeta komisiju, lai pabalstu reformai nepieciešamo finansējumu kā priekšlikumus otrajam lasījumam iekļautu 2014.gada valsts budžeta likumprojektā.

Likumu izmaiņas paredz bērna kopšanas pabalsta apmēru paaugstināt no 100 līdz 120 latiem jeb 171 eiro, nosakot to kā universālu pabalstu, ko līdz bērna pusotra gada vecumam varēs saņemt arī nodarbinātās personas kopā ar vecāku pabalstu. Arī minimālais vecāku pabalsta apmērs plānots 171 eiro. Tāpat plānots līdz bērna 1,5 gada vecumam pagarināt vecāku pabalsta saņemšanas periodu tā apmēru mēnesī nosakot 43,75 procentu apmērā no vecāka bruto algas. Paredzēts saglabāt iespēju vecāku pabalstu saņemt līdz bērna gada vecumam, tādā gadījumā tā apmēru nosakot 60 procentu apmērā no bruto algas. Savukārt vecāku pabalsta saņēmējam, kurš atgriežas darbā, būs tiesības saņemt pabalstu 30 procentus no aprēķinātā vecāku pabalsta apmēra.

Ievērojot tiesiskās paļāvības principu, jaunās normas pilnībā stāsies spēkā 2014.gada oktobrī, līdz tam nosakot pārejas periodu.

Sociālo un darba lietu komisija darbu pie grozījumiem Valsts sociālo pabalstu likumā un likumā „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” turpinās trešdien, 23.oktobrī, plkst.10.00 Jēkaba ielā 10/12, 210.telpā.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt