Konferencē Saeimā diskutēs par diasporas interešu pārstāvēšanu izcelsmes zemēs

(30.09.2013.)

Kā ārzemēs dzīvojošajiem latviešiem vislabāk pārstāvēt savas intereses Latvijā? Ko no citu valstu pieredzes varam mācīties? Šie jautājumi būs uzmanības centrā seminārā-diskusijā „Diasporas interešu pārstāvēšana izcelsmes zemēs”, kas Saeimā notiks pirmdien, 30.septembrī.

„Jautājums, vai un kā mūsu ārzemju tautiešiem jābūt pārstāvētiem Latvijas valsts varas institūcijās, ir gan aktuāls, gan praktisks. Citu valstu pieredze ir ļoti dažāda, proti, vieniem ir konsultatīvas padomes, citiem – pat diasporas deputāti parlamentā. Tas būtu līdzīgi, ja Anglijas latvieši no sava vidus ievēlētu Saeimas deputātus. Tiesa, šis ir radikāls risinājums, kam maz aizstāvju. Taču ir ne mazums citu risinājumu,” uzsver Sabiedrības saliedētības komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis. Vienlaikus viņš pauž cerību, ka diskusijā gūtās atziņas būs ierosme arī jaunām likumdošanas iniciatīvām Latvijā.

Savukārt Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš šī jautājuma kontekstā uzsver, ka tieši pilsoņi ir mūsu valsts bagātība, un fakts, ka ne viņi visi dzīvo Latvijā, ir priekšrocība jeb iespēja izmantot ārzemēs dzīvojošo Latvijas valstspiederīgo zināšanas, pieredzi un kontaktus ārvalstīs. „Patriotisms nebeidzas pie Latvijas robežas,” akcentē O.Ē.Kalniņš.

Semināra-diskusijas „Diasporas interešu pārstāvēšana izcelsmes zemēs” atklāšanā klātesošos uzrunās Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš.

Semināra–diskusijas pirmā daļa būs veltīta prezentācijām par diasporu interešu pārstāvēšanu izcelsmes zemēs, un tajā klātesošos uzrunās Francijas Senāta Kultūras, izglītības un komunikācijas komisijas priekšsēdētāja vietnieks un Francijas Senāta sadraudzības grupas ar Latviju priekšsēdētājs Žaks Ležandrs (Jacques Legendre), Igaunijas parlamenta Kultūras lietu komisijas locekle Līza Pakosta (Liisa Pakosta), Īrijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Eidans Kirvans (Aidan Kirwan), kā arī Pasaules lietuviešu jaunatnes asociācijas priekšsēdētājs Ķēsts Pikūns (Kęstas Pikūnas) un Ārzemēs dzīvojošo somu parlamenta sekretāre Tīna Nordkviste (Tina Nordqvist).

Pasākuma otrajā daļā notiks apaļā galda diskusija par diasporas interešu pārstāvēšanas Latvijas modeli. Tajā piedalīsies Saeimas deputāts Arvils Ašeradens, Pasaules brīvo latviešu apvienības priekšsēdētājs Jānis Kukainis, Eiropas Latviešu apvienības priekšsēdētājs Aldis Austers, Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstnieks diasporas jautājumos Rolands Lappuķe, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes priekšnieka vietnieks Jānis Citskovskis, Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars un Sabiedriskās politikas centra „Providus” direktore Dace Akule. Diskusiju vadīs Sabiedrības saliedētības komisijas priekšsēdētāja biedrs Valdis Liepiņš.

Konferencē aicināti piedalīties Saeimas deputāti, kā arī ārvalstu diplomātisko pārstāvniecību Latvijā, diasporas organizāciju un mediju pārstāvji.

Semināru-diskusiju organizē Saeimas Sabiedrības saliedētības komisija un Ārlietu komisija.

Seminārs-diskusija „Diasporas interešu pārstāvēšana izcelsmes zemēs” notiks pirmdien, 30.septembrī, plkst.10.00 Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēžu zālē, Jēkaba ielā 10/12, 409.telpā.

 

Semināra-diskusijas programma


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt