Saeimā tiekas Baltijas valstu parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāji

(23.09.2013.)
Galerie

Pirmdien, 23.septembrī, Saeimā tikās trīs Baltijas valstu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāji, lai gatavotu vienotu Baltijas valstu parlamentu pozīciju Eiropas Savienības (ES) Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāju konferencei (COSAC), kas norisināsies no 27. līdz 29.oktobrim Lietuvas galvaspilsētā Viļņā.

„Tikāmies ar kolēģiem no Baltijas valstu parlamentu Eiropas lietu komisijām, lai kopīgi pirms gaidāmās COSAC konferences apmainītos viedokļiem par tās darba kārtību un pārrunātu aktualitātes, tostarp Austrumu partnerības jomā. Lai arī oficiālajā darba kārtībā šis jautājums nav iekļauts, par Austrumu partnerību tiks diskutēts gan Lietuvas prezidentūras prioritāšu kontekstā, gan saistībā ar Ukrainas un Eiropas Savienības divpusējām attiecībām,” uzsver Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Komisijas priekšsēdētāja arī norāda, ka sarunā puses bija vienisprātis par Austrumu partnerības nozīmīgo lomu visu trīs Baltijas valstu ārpolitikā. „Esmu gandarīta, ka viena no trīs Lietuvas prezidentūras prioritātēm ir Austrumu partnerība. Austrumu partnerības samita rīkošanas stafeti no Lietuvas pārņems tieši Latvija, tāpēc kaimiņvalsts uzkrātā pieredze Latvijai ir īpaši nozīmīga,” akcentē Z.Kalniņa-Lukaševica.

Tikšanās laikā Latvijas, Lietuvas un Igaunijas nacionālo parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāji vienojās par kopīgu paziņojumu par gaidāmo Austrumu partnerības samitu Viļņā, kurā aicina nacionālos parlamentus un valdības, ES dalībvalstis, Eiropas Parlamentu un citas ES institūcijas apvienot centienus ar mērķi panākt būtiskus rezultātus gaidāmajā Austrumu partnerības samitā.

Gaidāmās COSAC konferences dienas kārtībā plānots runāt arī par demokrātisko leģitimitāti ES un nacionālo parlamentu lomu tajā, kā arī dalībvalstu parlamentu lomu ES līmeņa lēmumu veidošanā un izskatīšanā. Tāpat darba kārtībā iekļauts jautājums par gaidāmajām 2014.gada Eiropas Parlamenta vēlēšanām kā piemērotu platformu diskusijai par ES nākotni.

Diskusijā piedalījās Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica, Igaunijas parlamenta Eiropas Savienības lietu komisijas priekšsēdētāja Marianne Miko (Marianne Mikko) un Lietuvas parlamenta Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Petrs Austrevičs (Petras Auštrevičius).

 

Paziņojums


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157635793560086/
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 18.maijā
19:00  Muzeju nakts Saeimā. Ekspozīcija “Latvija ES un NATO 20”