Saeima galīgajā lasījumā pieņem grozījumus vēl 53 likumos latu nomaiņai pret eiro

(19.09.2013.)
Galerie

Saeima ceturtdien, 19.septembrī, saistībā ar pāreju no latiem uz eiro galīgajā lasījumā kā steidzamus pieņēma grozījumus vēl 53 likumprojektos.

 Likumi grozīti, lai tajos minētos latus aizstātu ar eiro. Grozītās tiesību normas atstāj spēkā līdzšinējo regulējumu pēc būtības, nav personām nelabvēlīgākas kā iepriekš un nerada vērā ņemamu negatīvu ietekmi uz valsts budžetu. 

 Saskaņā ar Euro ieviešanas kārtības likumu grozītajos likumos vārds „lats” aizstāts ar vārdu „euro” un vairākos likumos summas no latiem uz eiro konvertētas precīzi pēc matemātikas principiem.

Savukārt virknē likumu konvertētās summas pārrēķinātas papildus, tās noapaļojot gan uz augšu, gan uz leju attiecīgi līdz veseliem vieniem, pieciem, desmitiem, simtiem vai tūkstošiem eiro un par labu privātpersonai. Piemēram, nodokļu un nodevu likumā palielināts attiecīgo darījumu summu apmērs, kuru sasniedzot personai ir pienākums nodokļu administrācijā iesniegt informatīvo deklarāciju, deklarēt skaidrā naudā veiktos darījumus vai arī aizliegts veikt darījumus. Tāpat pēc latu konvertācijas eiro un summu noapaļošanas par labu personai palielināts parāda apmērs, kuru sasniedzot, informācija par nodokļu maksātāja parādu tiks iekļauta attiecīgajā datu bāzē.

Ņemot vērā, ka no nākamā gada Latvijas Banka emitēs tikai eiro un vairs nenoteiks ārvalstu valūtu oficiālo kursu, grāmatvedības vešanā turpmāk būs jāizmanto Eiropas Centrālās bankas publicētais eiro atsauces kurss. Grāmatveži varēs izmantot arī pasaules finanšu tirgus atzīta finanšu informācijas sniedzēja publicēto valūtas tirgus kursu attiecībā pret eiro.

Savukārt saistībā ar pāreju no latiem uz eiro attiecībā uz akcizēto preču normatīvo regulējumu noteikts, ka tās cigaretes, kuru marķējumā līdzšinējā maksimālā cena norādīta latos, varēs tirgot neierobežoti ilgi. Šādas cigaretes tirdzniecības vietām varēs piegādāt līdz šī gada 31.decembrim, bet pārvietot starp noliktavām - līdz šī gada 15.decembrim. 

Saeima, ņemot vērā atbildīgās Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas lūgumu, no šodienas darba kārtības līdz turpmākam komisijas lēmumam izslēdza trīs likumprojektus – grozījumus „Finanšu un kapitāla tirgus komisijas likumā”, grozījumus Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā un grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā.

Saistībā ar pāreju no latiem uz eiro Saeima kopumā grozījusi 113 likumus.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 17.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas sēde