Saeima grozīs 117 likumus latu nomaiņai pret eiro

(05.09.2013.)

Saeima ceturtdien, 5.septembrī, nolēma virzīt izskatīšanai parlamentā Ministru kabineta izstrādātos likumu grozījumus, lai tajos minētās naudas summas latos nomainītu pret eiro.

Saistībā ar pāreju no latiem uz eiro vienai daļai no valdības rosinātajiem likumu grozījumiem jāstājas spēkā 2014.gada 1.janvārī. Summas no latiem uz eiro tiks konvertētas pēc oficiālā maiņas kursa, kas ir 0,702804 eiro par vienu latu.

Grozījumi likumos izstrādāti, pamatojoties uz šī gada janvārī Saeimā pieņemto Euro ieviešanas kārtības likumu, kas nosaka, ka atsauces uz latiem, sākot ar eiro ieviešanas dienu, ir uzskatāmas par atsaucēm uz eiro.

Pārejā no latiem uz eiro likumos minētās naudas summas pēc latu konvertācijas uz eiro noapaļos līdz tuvākajam centam, ņemot vērā trešo zīmi aiz komata — ja tā ir no nulles līdz četri, tad centa vērtību nemaina, ja trešā zīme aiz komata ir no pieci līdz deviņi, tad centu noapaļo par vienu vērtību uz augšu.

Attiecībā uz procesuālajiem likumiem un sodu kodeksiem, kas nosaka soda naudas un naudas soda apmēru vai to intervālus, pēc latu konvertācijas summas eiro paredzēts noapaļot līdz veseliem skaitļiem gan uz augšu, gan uz leju, un ievērojot principu par labu privātpersonai.

Kā atbildīgā komisija par likumprojektu virzību Saeimā ir noteikta Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija. 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā