Izglītības komisija ar kultūras ministri pārrunā nozares aktualitātes

(03.09.2013.)
Galerie

Lai diskutētu par aktualitātēm kultūras nozarē, tostarp Rīgas pils ugunsgrēka seku likvidēšanas un Latvijas Nacionālās operas valdes jautājumiem, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti otrdien, 3.septembrī, tikās ar kultūras ministri Žanetu Jaunzemi-Grendi. Sēdē piedalījās arī VAS „Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) amatpersonas, Latvijas Kultūras darbinieku arodbiedrību federācijas un Kultūras alianses pārstāvji.

Pārrunājot komisijas un ministrijas darba plānu turpmākajā pusgadā, komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete pauda gandarījumu par līdzšinējo sekmīgo sadarbību, kā arī akcentēja, ka rudens sesijā Saeimā otrajā lasījumā iecerēts apstiprināt Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu likumu. Ņemot vērā, ka jau nākamgad plānots nodot ekspluatācijā jauno Nacionālās bibliotēkas ēku, nepieciešams jauns regulējums Bibliotēku likumā, kura grozījumus plānots drīzumā iesniegt Saeimā, deputātus informēja Ž.Jaunzeme-Grende.

Deputāts Vladimirs Reskājs (SC) aktualizēja jautājumu par Rīgas pils ugunsgrēka seku likvidēšanu un interesējās, vai zināms apdrošinātāju lēmums par zaudējumu segšanas apmēriem. VNĪ valdes priekšsēdētāja Baiba Strautmane informēja, ka zaudējumu atlīdzība no apdrošinātājiem jau saņemta, kas sedz celtniecības riskus un ugunsgrēka seku likvidēšanas izmaksas. Taču vēl tiek aprēķināti kopējie zaudējumu un bojājumu apmēri, sacīja B.Strautmane.

Oktobrī tiks pabeigts pastāvīgā jumta izbūves projekts, un novembrī iecerēts sākt tā būvniecību. Tomēr nav skaidrs, vai uzbūvētais pagaidu jumts spēs pienācīgi pasargāt pili un tajā esošos muzejus arī rudenī un ziemā. Taču vēl nav pieņemts lēmums par muzeju pārvietošanu uz citām telpām, sacīja B.Strautmane. Komisijas deputāte Inguna Rībena (Vienotība) pauda sašutumu par gauso situācijas risināšanu, īpaši ņemot vērā vēl joprojām mitros pils mūrus un gaidāmās rudens lietavas. Komisija atbalstīja deputātes rosinājumu tuvākajā laikā doties apskatīt Rīgas pili izbraukuma sēdē.

Ž.Jaunzeme-Grende pauda gandarījumu, ka, pateicoties arī I.Druvietes un komisijas deputātu iesaistei, jaunajām politikas iniciatīvām kultūras nozarē izdevies panākt finansējumu 10,5 miljonu latu apmērā, kaut sākotnēji Finanšu ministrija piedāvāja trīs miljonus latu. Jaunās politikas iniciatīvas paredz četrus prioritāros virzienus – kultūras telpas attīstība, nacionālā identitāte, pilsoniskā sabiedrība un atbalsts diasporai, starptautiskā sadarbība, kā arī kultūras kapitāla ilgtspējīga attīstība. Kultūras darbinieku arodbiedrību pārstāvji sarunā akcentēja, ka nozares ilgtspējīgai izaugsmei nepieciešams ievērojami lielāks finansējums, tostarp vēl joprojām aktuāls jautājums ir nepietiekamais kultūras darbinieku atalgojums.

Komisijas deputātei Janīnai Kursītei-Pakulei (Vienotība) interesējoties par iespējām Latvijas Fotogrāfijas muzeju pārvietot uz jaunām telpām, ministre akcentēja, ka Jaunais Rīgas teātris uz remonta laiku pārcelsies uz Tabakas fabriku, un būs jādomā par šī kompleksa papildināšanu, lai tas kļūtu par jaunu radošo industriju centru. Nacionālais attīstības plāns paredz sešu miljonu latu finansējumu Fotogrāfijas muzeja modernizēšanai un nepieciešama iniciatīva projekta uzsākšanai, sacīja ministre.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 16.maijā
09:00  Saeimas 2024.gada 16.maija kārtējā sēde - pārtraukums līdz 2024.gada 23.maijam
10:30  Izstādes "Nācijas simbols. Ukraiņu višivanka" atklāšana
17:00  2024.gada 16.maija atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta