Āboltiņa NB8 sanāksmē: spēcīga ES un eirozona atbilst Latvijas nacionālajām interesēm

(16.08.2013.)

Spēcīga Eiropas Savienība (ES) un eirozona atbilst Latvijas nacionālajām interesēm, un mūsu valsts atbalsta visus centienus šī mērķa sasniegšanai. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, piektdien, 16.augustā, uzrunājot savus kolēģus Ziemeļvalstu un Baltijas valstu (NB8) parlamentu priekšsēdētāju ikgadējā konferencē.

Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka šī gada laikā esam sekojuši ziņām par Eiropas un pasaules finanšu un ekonomikas situāciju, kas ne vienmēr bijušas patīkamas. „Eiropas Savienība ir darījusi visu iespējamo, lai mazinātu krīzes sekas un liktu pamatu stabilai un ilgtspējīgai izaugsmei nākotnē. Pašlaik galvenais uzdevums ir īstenot visus pasākumus, par kuriem dalībvalstis panākušas vienošanos, un nodrošināt veselīgu ekonomikas un finanšu vidi, ierobežojot valsts budžeta deficītu un parāda līmeni,” sacīja S.Āboltiņa.

 „Latvija ir pārdzīvojusi smagu krīzi, taču, pateicoties iedzīvotāju atbalstam un pieņemtajiem lēmumiem parlamentā un valdībā, esam radījuši labvēlīgus apstākļus valsts izaugsmei. Par to, ka veiktie pasākumi ir bijuši pareizi, liecina arī šonedēļ saņemtie jaunākie statistikas dati, kas joprojām uzrāda strauju ekonomikas izaugsmi - valsts iekšzemes kopprodukts šī gada otrajā ceturksnī palielinājies par vairāk nekā četriem procentiem,” informējot kolēģus par situāciju Latvijā, sacīja S.Āboltiņa.

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka Latvija šogad ir daudz paveikusi, lai sasniegtu divus nozīmīgus stratēģiskos mērķus – pievienotos eirozonai un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai (OECD). „Šovasar saņēmām pozitīvu Konverģences ziņojumu no Eiropas Centrālās bankas un Eiropas Komisijas, kā arī Eiropas Parlaments un ES Ekonomiskas un finanšu jautājumu padome deva zaļo gaismu, lai Latvija kļūtu par 18 eirozonas dalībvalsti,” kolēģus informēja S.Āboltiņa, piebilstot, ka sabiedrībai jāturpina skaidrot šo pārmaiņu nozīme.

Runājot par OECD Ministru padomes lēmumu sākt pievienošanās sarunas ar Latviju, S.Āboltiņa atzina, ka Latvijai tas nozīmē pēdējo gadu centienu atzīšanu: „Tas ir svarīgs signāls valstij un pasaulei, ka Latvijas ekonomika ir pasaules spēcīgāko ekonomiku vidū,” teica Saeimas priekšsēdētāja, izsakot Ziemeļvalstīm un Igaunijai pateicību par atbalstu Latvijas virzībā uz OECD.        

S.Āboltiņa arī sacīja, ka nākamgad Rīga pirmo reizi kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu, savukārt 2015.gadā Latvija pirmo reizi uzņemsies prezidējošās valsts Eiropas Savienības Padomē pienākumus. „Gatavojoties gaidāmajai prezidentūrai, strādājam pie prioritāšu noteikšanas un šī gada otrajā pusē pastiprināsim sadarbību ar prezidentūras trio partneriem – Luksemburgu un Itāliju. Visdrīzāk viena no prioritātēm būs Austrumu partnerība, tāpēc novērtējam, ka šis temats ir arī šīs sanāksmes dienas kārtībā,” teica Saeimas priekšsēdētāja.   

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa no 14. līdz 17.augustam uzturas darba vizītē Dānijā, kur ikgadējā Ziemeļvalstu un Baltijas valstu (NB8) parlamentu priekšsēdētāju konferencē ar kolēģiem pārrunā reģionam aktuālos jautājumus.

Ziemeļvalstu un Baltijas valstu parlamentu priekšsēdētāju konference notiek reizi gadā kādā no abu reģionu valstīm, un tajā piedalās parlamentu priekšsēdētāji no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Zviedrijas, Norvēģijas, Dānijas un Islandes.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde