Izglītības komisija: steidzami jālikvidē Rīgas pils ugunsgrēka sekas un jānodrošina kultūrvēsturisko vērtību saglabāšana

(25.07.2013.)
Galerie

Rīgas pils ugunsgrēka sekas jālikvidē nekavējoties un steidzami jānodrošina kultūrvēsturisko vērtību saglabāšana. Par to vienisprātis bija Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti, ceturtdien, 25.jūlijā, ar Valsts prezidenta kancelejas, Kultūras ministrijas, Finanšu ministrijas, valsts akciju sabiedrības „Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ), Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas, Valsts policijas, muzeju un būvkompāniju pārstāvjiem diskutējot par situāciju Rīgas pilī.

Komisija lūgs Ministru kabinetu izveidot Rīgas pils atjaunošanas projektu vadības grupu, kas nodrošinās nepieciešamo sadarbību Rīgas pils ugunsgrēka seku likvidācijai. Darba grupai būs nepieciešama vispusīga pieeja jautājuma risināšanai, kopsakarā skatot gan pili, gan tās kultūrvēsturisko interjeru un muzeju vērtības, turklāt Rīgas pils ir nozīmīgs objekts, kam jāvelta atsevišķa struktūrvienība un cilvēkresursi, darba grupas nepieciešamību skaidroja komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete. „Tai būs jāstrādā pie ļoti dažādiem jautājumiem un gan īstermiņa, gan ilgtermiņa risinājumiem. Tostarp, iespējams, būs jāvērtē muzeju pārvietošana uz citām telpām,” uzsvēra I.Druviete.

Tāpat, lai Rīgas pils ugunsgrēka seku likvidācija notiktu nekavējoties, deputāti vienojās lūgt Finanšu ministriju rast finansējumu tiešo Rīgas pils ugunsnelaimes seku likvidācijai.

Komisijas deputāti pauda neizpratni par situācijā iesaistīto pušu vilcināšanos, risinot jautājumus, kas prasa steidzamību, piemēram, pagaidu jumta uzlikšanu. Rīgas pilī esošo muzeju pārstāvji informēja deputātus, ka lietavu laikā ūdens no augšstāva nolīst lejup pat līdz pirmajam stāvam. Arī Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības vadītājs Juris Dambis uzsvēra, ka katra diena rada arvien jaunus zaudējumus gan pilij, gan muzeju vērtībām.

Būvnieku pārstāvji skaidroja, ka tiem vēl nav atļaujas sākt pagaidu jumta uzlikšanu vairākās pils daļās. VNĪ valdes priekšsēdētāja Baiba Strautmane informēja, ka Rīgas pils apdrošinātāji vēl nav beiguši ekspertīzi un neļauj sākt šos darbus. Komisijas deputāts Jānis Vucāns (ZZS) vērsa uzmanību, ka šī ir ārkārtas situācija, kurai nepieciešami nestandarta risinājumi.

Atbildot būvnieku skaidrojumiem, ka pagaidu jumta uzlikšana ilgs četras līdz piecas dienas katrā pils daļā, deputāti pauda sašutumu, ka netiek darīts un plānots viss iespējamais, lai procesu paātrinātu, piemēram, piesaistot arī citas būvkompānijas, taču būvnieki informēja, ka to tehniski neesot iespējams izdarīt ātrāk.

Komisijas priekšsēdētāja izteica pateicību muzeju darbiniekiem par pašaizliedzīgo rīcību, glābjot kultūrvēsturiskās vērtības, un norādīja, ka komisija sekos līdzi notikumu virzībai, atgriežoties pie Rīgas pils jautājuma rudenī.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 16.maijā
09:00  Saeimas 2024.gada 16.maija kārtējā sēde
10:30  Izstādes "Nācijas simbols. Ukraiņu višivanka" atklāšana
17:00  2024.gada 16.maija atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem