Mandātu komisija rosina organizēt ekspertu diskusiju par Saeimas pilnvarām eiro ieviešanаs jautājumos

(24.07.2013.)
Galerie

Ņemot vērā aptaujāto tiesību ekspertu un kolektīvā iesnieguma „Saglabāt latu kā Latvijas valūtu” iesniedzēju atšķirīgos viedokļus par Saeimas pilnvarām eiro ieviešanas jautājumos un cienot kolektīvā iesnieguma autoru viedokli un vēlmi pēc kvalitatīvas diskusijas, Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien, 24.jūlijā, atbalstīja un nolēma virzīt izskatīšanai Saeimā lēmuma projektu, rosinot organizēt ekspertu diskusiju.

Ekspertu diskusija par Saeimas pilnvarām eiro ieviešanas jautājumos, tai skaitā par tās iespējām mainīt eiro ieviešanas Latvijā laiku, jānodrošina Saeimas Juridiskajai komisijai, paredz Saeimas lēmuma projekts.

Tāpat lēmuma projektā plānots uzdot Juridiskajai komisijai diskusijā iesaistīt dažādu viedokļu paudējus, sniedzot līdzvērtīgas iespējas savu viedokli paust arī kolektīvā iesnieguma autoru deleģētiem ekspertiem, un atkarībā no diskusijas rezultātiem lemt par kolektīvā iesnieguma autoru iniciatīvas tālāku virzību.

Kolektīvais iesniegums „Saglabāt latu kā Latvijas valūtu” ir ceturtā pilsoņu iniciatīva, kas iesniegta parlamentā, izmantojot Saeimas kārtības rullī paredzēto iespēju vērsties parlamentā ar vismaz 10 000 pilsoņu parakstītu iesniegumu. To parakstījuši 10 384 Latvijas pilsoņu, un Saeimā tas tika iesniegts šī gada 19.aprīlī. Iesniegumā kā vēlamā iniciatīvas turpmākā virzība pēc tās izskatīšanas norādīta referenduma rīkošana par eiro ieviešanas laiku.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli kolektīvajā iesniegumā ietverams prasījums Saeimai, īss tā pamatojums, kā arī norādāms, kura fiziska persona ir pilnvarota pārstāvēt kolektīvā iesnieguma iesniedzējus. Kolektīvais iesniegums nedrīkst saturēt tādu prasījumu, kurš ir acīmredzami nepieņemams demokrātiskā sabiedrībā vai klaji aizskarošs. Tas nedrīkst pārkāpt vērtības, kas respektē cilvēka cieņu, brīvību, demokrātiju, vienlīdzību, tiesiskumu un cilvēktiesības, tostarp minoritāšu tiesības.

Iesniegumu var parakstīt Latvijas pilsoņi, kas tā iesniegšanas dienā sasnieguši 16 gadu vecumu. Parakstus iespējams vākt arī elektroniski, ja tiek nodrošināta parakstu identifikācija un fizisko personu datu aizsardzība.

Par lēmuma projektu vēl jālemj Saeimai.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 16.maijā
09:00  Saeimas 2024.gada 16.maija kārtējā sēde - pārtraukums līdz 2024.gada 23.maijam
10:30  Izstādes "Nācijas simbols. Ukraiņu višivanka" atklāšana
17:00  2024.gada 16.maija atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta