Saeima galīgajā lasījumā atbalsta likuma grozījumus, lai mazinātu alkohola patēriņu jauniešu vidū

(20.06.2013.)
Galerie

Saeima ceturtdien, 20.jūnijā, trešajā galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, lai ierobežotu alkohola patēriņu bērnu un jauniešu vidū.

Likuma grozījumi paredz pienākumu alkohola pircējiem vecumā no 18 līdz 25 gadiem bez uzaicinājuma pārdevējam uzrādīt personu apliecinošu dokumentu. Izmaiņas noteic, ka no nākamā gada 1.janvāra alkoholiskie dzērieni, izņemot alu, kurā spirta daudzums nepārsniedz 5,8 tilpumprocentus, lielveikalos būs jātirgo atsevišķā nodaļā. Ārpus nodalītās pašapkalpošanās zonas lielveikalā būs aizliegta arī alkoholisko dzērienu degustācija.

Grozījumi nosaka aizliegumu tirgot alkoholu arī dienesta viesnīcās, sociālās aprūpes, valsts un pašvaldību iestāžu telpās, izņemot kultūras un sporta iestādes, piemēram, teātrus un koncertzāles, kā arī izmantojot distances līgumu.

Saeima šodien noraidīja par likumprojekta virzību atbildīgajā komisijā iepriekš atbalstīto priekšlikumu, kas paredzēja aizliegumu pārdot alkoholu tirdzniecības vietā, kuras ieeja atrodas tuvāk par 50 metriem no izglītības iestādes ieejas.

Tāpat likuma grozījumi paredz alkoholisko dzērienu reklāmā ietvert informāciju arī par alkohola pārdošanas, iegādāšanās un nodošanas aizliegumu nepilngadīgām personām. Saeima šodien lēma, ka alkoholiskos dzērienus no nākamā gada jūlija nedrīkstēs reklamēt arī vides reklāmās.

Kā norādījuši likumprojekta autori, Latvija ir to Eiropas valstu vidū, kurās alkohola patēriņš jauniešu vidū ir viens no augstākajiem, alkohola pieejamība vērtējama kā augsta un pēdējo piecu gadu laikā situācija nav mainījusies uz labo pusi.

Alkoholisko dzērienu aprites likuma grozījumi ir saistīti ar grozījumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, ko Saeima ir atbalstījusi otrajā lasījumā un kas cita starpā paredz arī lielākus sodus nepilngadīgajiem par alkoholisko dzērienu iegādāšanos, kā arī ar grozījumiem likumā „Par policiju”, ko parlaments pieņēmis galīgajā lasījumā un kas paredz policijas darbiniekiem iespēju kontrolpirkumos plašāk iesaistīt nepilngadīgos.

Likumu grozījumi izstrādāti Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājas biedra Arvila Ašeradena vadītajā darba grupā, kurā strādāja arī deputāti Inita Bišofa (RP), Andris Buiķis (Vienotība), Ivans Klementjevs (SC) un Aleksejs Loskutovs (Vienotība).




Saeimas Preses dienests

Trešdien, 15.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
09:15  Saeimas priekšsēdētājas V.E. Daigas Mieriņas tikšanās ar Čehijas Republikas parlamenta Deputātu palātas priekšsēdētāju V.E. Markéta Pekarová Adamová
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas V.E. Daigas Mieriņas un Čehijas Republikas parlamenta Deputātu palātas priekšsēdētājas V.E. Markéta Pekarová Adamová kopējs preses brīfings
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:10  Ārlietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
11:30  Saeimas deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Kazahstānas parlamentu deputātu tikšanās ar Kazahstānas Republikas ārlietu ministra vietnieku Roman Vassilenko
12:00  Ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa par godu Čehijas Republikas parlamenta Deputātu palātas priekšsēdētājas V.E. Markéta Pekarová Adamová oficiālajai vizītei Latvijas Republikā
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēde