Eiropas lietu komisijas vadība ar ES komisāru Rēnu pārrunā Latvijas virzību uz eirozonu

(28.05.2013.)

Saeimas Eiropas lietu komisijas vadība otrdien, 28.maijā, Beļģijas galvaspilsētā Briselē tikās ar Eiropas Savienības (ES) ekonomikas un monetārās politikas komisāru Olli Rēnu (Olli Rehn), lai pirms gaidāmā Eiropas Komisijas (EK) konverģences ziņojuma pārrunātu Latvijas virzību uz eirozonu.

Situācija Latvijas ekonomikā EK konverģences ziņojumā par Latvijas gatavību ieviest eiro tiks vērtēta objektīvi un godīgi, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājai Zandai Kalniņa-Lukaševicai, priekšsēdētājas biedram Atim Lejiņam un komisijas sekretāram Igoram Pimenovam apliecināja par šī ziņojuma sagatavošanu atbildīgais komisārs O.Rēns.

Ziņojumā tiks izvērtēta Latvijas ekonomikas gatavība ES vienotās valūtas ieviešanai. EK konverģences ziņojumā īpašu uzmanību pievērsīs Latvijas ekonomikas ilgtspējai, sacīja O.Rēns, vienlaikus atzinīgi vērtējot Latvijas ekonomikas izaugsmes pozitīvo dinamiku. Līdztekus konverģences ziņojumam EK šī gada 5.jūnijā publicēs priekšlikumu ES Padomes lēmumam par eiro ieviešanu Latvijā.

Tikšanās laikā Z.Kalniņa-Lukaševica uzsvēra, ka Latvija ir spērusi nozīmīgus soļus valsts ekonomikas ilgtspējas nodrošināšanai, īpaši akcentējot, ka Latvija vēl pirms citām ES dalībvalstīm veica būtiskas strukturālās reformas, tostarp valsts pārvaldē, kā arī ratificējot Fiskālās disciplīnas līgumu un pieņemot Fiskālās disciplīnas likumu.

Darba vizītē Briselē Eiropas lietu komisijas vadība tikās arī ar atbildīgajām Eiropas Parlamenta (EP) amatpersonām, lai apmainītos viedokļiem par sarunu procesu par Vispārējās fondu regulas pieņemšanu. Sarunā ar EP Reģionālo lietu komitejas priekšsēdētāju Danutu Hūbneri (Danuta Hübner) Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja pauda cerību, ka patlaban notiekošās tā saucamās trialoga sarunas starp EP, EK un ES Padomi neieilgs, tādējādi neaizkavējot ES fondu finansējuma savlaicīgu maksāšanu 2014. – 2020.gada plānošanas periodā. Z.Kalniņa-Lukaševica vērsa uzmanību – kavēšanās var radīt zaudējumus tām ekonomikas nozarēm, kas pretendē uz ES fondu finansējumu. D.Hūbnere apliecināja, ka EP ir ieinteresēts pēc iespējas raitākā sarunu procesā, lai Reģionālo lietu komitejā jau jūlijā par šo jautājumu tiktu pieņemts lēmums un galīgais lēmums tiktu pieņemts rudenī.

EP Reģionālās komitejas deputāte un ziņotāja par Vispārīgo struktūrfondu regulu Angela Krēla (Angela Krehl) akcentēja EP nostāju – nākamajā plānošanas periodā īpaši būtiski ir ieguldīt finansējumu izglītībā un pētniecībā, jauniešu nodarbinātības un sociāli iekļaujošu pasākumu veicināšanā, kā arī nabadzības izskaušanā. Patlaban notiek trialoga sarunas par Vispārējo fondu regulu, kas noteiks ES fondu vadības pamatprincipus 2014.-2020.gada plānošanas periodā.

Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājas biedrs Atis Lejiņš un Eiropas lietu komisijas sekretārs Igors Pimenovs no 27. līdz 28.maijam uzturas darba vizītē Beļģijas galvaspilsētā Briselē.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā