Eiropas lietu komisija ar Latvijas eiroparlamentāriešiem pārrunā plānoto ES struktūrfondu izmantojumu

(24.05.2013.)
Galerie

Kā Latvija plāno izmantot Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu finansējumu nākamajam periodam? Kuras būs prioritātes – infrastruktūra vai inovācijas un uzņēmējdarbība? Par šiem galvenajiem tematiem Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti piektdien, 24.maijā, diskutēja ar Eiropas Parlamenta (EP) deputātiem no Latvijas.

„Lai pārrunātu Eiropas Savienības struktūrfondu izlietojumu 2014.-2020.gadam, šodien tradicionāli komisija tikās ar Latvijas eiroparlamentāriešiem,” norāda Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica.

„Ceru, ka Latvija ņems vērā Eiropas Komisijas ieteikumus un palielinās investīcijas inovācijās, pētniecībā un uzņēmējdarbībā, jo tieši šīs jomas nodrošinās ilgtspējīgu valsts attīstību. Eiropas Komisija norādījusi, ka Latvijai nākamajā plānošanas periodā ir jāsamazina tēriņi infrastruktūrā, jo transportam paredzētais finansējums ir neproporcionāli liels. Turpretim sociālajiem jautājumiem un investīcijām inovācijās naudas sadalījums ir pārāk mazs,” akcentēja komisijas priekšsēdētāja.

Z.Kalniņa-Lukaševica arī uzsvēra, ka komisija turpinās diskusiju par lietderīgāku ES fondu finansējuma izmantošanu nākamajā plānošanas periodā.

Eiroparlamentārietis Ivars Godmanis šodien komisijas deputātiem sacīja, ka Eiropas Komisija joprojām vēlas nākamajā ES struktūrfondu apguves periodā samazināt Latvijai atvēlēto naudu Kohēzijas fondā un novirzīt to Sociālajā fondā, kas nozīmētu, ka tas izaugtu līdz miljardam, kā rezultātā samazinātos finansējums autoceļu sistēmas sakārtošanai. Arī EP deputāts Krišjānis Kariņš norādīja, ka reģioni attīstīsies, ja būs sakārtota ceļu infrastruktūra.

Savukārt eiroparlamentārietis Kārlis Šadurskis pauda viedokli par naudas izmantojumu pētniecībā, norādot, ka tas jāizlieto lietderīgi.

EP deputāte Inese Vaidere sacīja, ka līdzekļu palielinājums Sociālajā fondā paaugstinātu mūsu valsts iespējas, tāpēc jādomā, kā to savienot ar izglītību un inovācijām.

Komisijas deputāti šodien ar Latvijas eiroparlamentāriešiem arī pārrunāja jautājumus, kas saistīti ar banku uzraudzību ES līmenī, kā arī citus ES dienas kārtības jautājumus un aktualitātes. 

Eiropas lietu komisijas deputāti šodien tikās ar no Latvijas ievēlētajiem EP deputātiem – Sandru Kalnieti, Kārli Šadurski, Krišjāni Kariņu, Inesi Vaideri, Alfredu Rubiku, Ivaru Godmani un Robertu Zīli.



Saeimas Preses dienests

Otrdien, 14.maijā
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Saeimas sekretāra Edvarda Smiltēna tikšanās ar Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Tang Songgen
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Demogrāfijas, ģimeņu un bērnu lietu apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Saeimas Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas priekšsēdētāja Harija Rokpeļņa tikšanās ar Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Tang Songgen
15:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas sēde