Āboltiņa gandarīta par ekonomiskās aktivitātes pieaugumu starp Latviju un Čehiju, saskata izaugsmes potenciālu

(17.05.2013.)
Galerie

„Čehija Latvijai ir nozīmīgs ekonomiskās sadarbības partneris, un esmu gandarīta, ka pērn savstarpējās tirdzniecības apjomi pieauguši par desmit procentiem. Vienlaikus uzskatu, ka ekonomikas jomā vēl ir neizmantots sadarbības potenciāls un lieliska iespēja uzņēmējiem ir šodien abu valstu premjeru atklātais biznesa forums,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, piektdien, 17.maijā, Saeimas namā tiekoties ar Čehijas Republikas Ministru prezidentu Petru Nečasu (Petr Nečas).

Būtisks Latvijas stratēģiskais mērķis ir pievienošanās Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai (OECD), norādīja S.Āboltiņa, pateicoties par Čehijas līdzšinēji pausto atbalstu Latvijas kandidatūrai un izsakot cerību, ka drīzumā tiks rasts Latvijai izdevīgs kompromiss par OECD paplašināšanos.

Pārrunājot situāciju Latvijas ekonomikā, Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka mūsu valsts arī šī gada pirmajā ceturksnī ir bijusi straujāk augošā Eiropas Savienības ekonomika, iekšzemes kopproduktam pieaugot par 5,6 procentiem. Jau kopš pērnā gada septembra Latvija izpilda visus Māstrihtas kritērijus un ir gatava pievienoties eirozonai 2014.gada 1.janvārī.

Čehija ir 18.lielākais Latvijas tirdzniecības partneris, un savstarpējais preču tirdzniecības apgrozījums pērn sasniedza 217 miljonus eiro, kas ir par gandrīz 20 miljoniem vairāk nekā 2011.gadā.

Latvijas un Čehijas attiecības Saeimas priekšsēdētāja raksturoja kā labas un attīstītas arī citās jomās, tostarp veiksmīga sadarbība izveidojusies Eiropas Savienības un NATO ietvaros. Abas valstis ir aktīvas arī reģionu sadarbības formātos – notiek regulāras Baltijas valstu un Višegradas valstu amatpersonu tikšanās, un pirms nedēļas Saeimā norisinājās starptautiska konference par attīstības sadarbības jautājumiem, kurā piedalījās parlamentārieši arī no Višegradas valstīm.

Raksturojot parlamentāro sadarbību, S.Āboltiņa uzsvēra, ka tā ir veiksmīga ne tikai parlamentu vadītāju, bet arī komisiju līmenī, kā piemēru minot plānoto Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputātu vizīti Čehijā. Saeimā aktīva ir arī deputātu grupa sadarbībai ar Čehijas parlamentu, kurā darbojas gandrīz trešdaļa no visiem deputātiem.

Pārrunājot sadarbību izglītībā un kultūrā, Latvijas parlamenta priekšsēdētāja atzīmēja, ka patlaban divas Čehijas augstskolas piedāvā iespēju studēt latviešu valodu. Tāpat Latvija saskata sadarbības iespējas starp Rīgu un Pilzeni, gatavojoties Eiropas kultūras galvaspilsētas statusam attiecīgi 2014. un 2015.gadā.

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157633516297470/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=yqIks4BY1pw
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Svētdien, 19.maijā