Saeima rītdien galīgajā lasījumā lems par apjomīgiem grozījumiem Autortiesību likumā

(17.04.2013.)

Saeima ceturtdien, 18.aprīlī, trešajā galīgajā lasījumā lems par apjomīgiem grozījumiem Autortiesību likumā, kas cita starpā paredz precizēt plašas diskusijas izraisījušo publiskā izpildījuma definīciju.

Galīgajam lasījumam rītdienas sēdei ir sagatavoti desmit likumprojekti, tostarp grozījumi Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas paredz noteikt pienākumu kabeļtelevīziju operatoriem iekļaut savās programmās reģionālo un vietējo elektronisko plašsaziņas līdzekļu radītos raidījumus un sižetus, ja tie ir izteikuši šādu vēlmi.

Tāpat galīgajā lasījumā Saeima lems par grozījumiem Ārstniecības likumā, kas paredz to papildināt ar nākotnes pilnvarojuma īstenošanai būtisku regulējumu. Ārstniecības iestādēm aizgādnības nodibināšanai vai nākotnes pilnvarojuma gadījumā būs tiesības sniegt atzinumu par to, vai garīga rakstura vai veselības traucējumu dēļ persona ir zaudējusi spēju saprast savas darbības nozīmi un to vadīt. Uz šāda ārstu konsīlija izsniegta pilnvarojuma pamata pilnvarnieks iegūs tiesības rīkoties pilnvarotāja vārdā un interesēs, ja pilnvarotājs zaudē spēju izteikt savu gribu.

Rīt Saeima otrreizējā caurlūkošanā lems par diviem likumiem, tostarp par grozījumiem Aizsargjoslu likumā, kas paredz elektrolīniju īpašniekiem atvieglot objekta uzturēšanu un novērst drošas elektroapgādes apdraudējumu. Tāpat Saeima otrreizējā caurlūkošanā skatīs grozījumus Civillikumā, kas paredz noteikt speciālo tiesvedības kārtību lietās par kapitālsabiedrību dalībnieku (akcionāru) sapulces lēmumu atzīšanu par spēkā neesošiem, tādējādi stiprinot investoru tiesisko aizsardzību un ierobežojot reiderismu jeb uzņēmumu neētisku vai prettiesisku pārņemšanu.

Galīgajā lasījumā deputāti lems par izmaiņām Būvniecības likumā, kas paredz noteikt īsākus termiņus būvatļaujas apstrīdēšanai un izmaiņas sabiedrības informēšanas kārtībā. Grozījumi paredz noteikt, ka visos gadījumos būvatļaujas apstrīdēšanas termiņš būs viens mēnesis.

Otrajā lasījumā Saeima rītdien skatīs grozījumus virknē likumu, tostarp par grozījumiem Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likumā, kā arī grozījumiem divu Latvijas augstāko izglītības iestāžu Satversmē.

Konceptuāli pirmajā lasījumā Saeima rīt lems par pieciem likumprojektiem, tostarp par Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas izstrādāto likumprojektu „Par Latvijas PSR un PSRS psihiatriskajās ārstniecības iestādēs nepamatoti ievietotajām personām”, kas paredz atjaunot statusu personām, kas laika posmā no1940.gada 17.jūnija līdz 1991.gada 21.augustam bez tiesas spriedumiem nepamatoti ievietotas psihiatriskajās slimnīcās.

18.aprīļa sēdē Saeima lems arī par vairāku Ministru kabineta, kā arī deputātu sagatavotu likumprojektu nodošanu izskatīšanai komisijās.

Kopumā Saeimas 18.aprīļa sēdes darba kārtībā ir 27 jautājumi.

Sēdes darba kārtība pieejama: http://ej.uz/a3cx

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt