Saeima arī šogad piedalīsies akcijā „Zemes stunda”

(22.03.2013.)

Saeima sestdien, 23.martā, piedalīsies akcijā „Zemes stunda” un vienu stundu izslēgs parlamenta ēku fasāžu apgaismojumu, tādējādi simboliski apliecinot videi draudzīgu domāšanu un aktualizējot resursu taupīšanu. Saeima akcijā piedalīsies jau piekto gadu.

Akcijas laikā sestdien no plkst.20.30 netiks izgaismots Saeimas nams Jēkaba ielā 11, kā arī Saeimas komisiju un frakciju ēkas Jēkaba ielā 10/12, Jēkaba ielā 16 un Torņa ielā 3/5.

Lai taupītu elektroenerģijas resursus, arī ikdienā parlamenta ēku fasādes vakarā tiek izgaismotas ekonomiskajā režīmā, savukārt naktī tiek izslēgts apgaismojums, ko atjauno agri no rīta. Telpu apgaismojumam Saeima izmanto kompaktās fluorescējošās jeb tā sauktās ekonomiskās spuldzes. Saeimas ēkās jau 80 procenti no spuldžu kopskaita ir ekonomiskās spuldzes. Saeima īsteno arī citus resursu taupības pasākumus. Parlamentā ieviesti īpaši konteineri izlietotajam papīram, kas nodrošina ērtu papīra savākšanu otrreizējai pārstrādei darba kabinetos, komisiju sēžu zālēs un citās telpās. Dokumenti parlamentā tiek kopēti arī divpusēji un samazinātā formātā, bet ikdienas lietošanai – uz veco dokumentu otrajām pusēm.

Zem visiem Saeimas e-pasta sūtījumiem ieviests centralizēts paraksts, kas aicina tā saņēmēju saudzēt dabas resursus un pirms drukāšanas izvērtēt, vai šis sūtījums nepieciešams papīra formātā.

Tāpat 11.Saeimā 72 deputāti ir atteikušies no Saeimas sēžu dokumentiem papīra formā, atzīstot videi draudzīgas rīcības nozīmi un elektroniskās dokumentu versijas parocīgumu. Iepriekšējā sasaukumā 53, bet 9.Saeimā vairāk nekā 40 Saeimas deputāti, taupot resursus, bija atteikušies no dokumentiem papīra formātā.

Pasaules Dabas Fonda rīkotā vispasaules akcija „Zemes stunda” šogad notiek 23.martā, un ikviens tiek aicināts no plkst.20.30 uz stundu izslēgt apgaismojumu, lai Zemes stundas laikā aizdomātos par resursu taupīšanas un videi draudzīgāka dzīvesveida nozīmi ikdienā.

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt