HES būves drošuma programmu turpmāk uzraudzīs Ekonomikas ministrija

(21.02.2013.)

Hidroelektrostaciju (HES) būvju drošuma programmas un deklarācijas turpmāk uzraudzīs Ekonomikas ministrija (EM). To paredz Saeimā ceturtdien, 21.februārī, otrajā galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi likumā „Par hidroelektrostaciju hidrotehnisko būvju drošumu”.

Līdz pagājušā gada jūlijam šo uzraudzību veica Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija, kurai nav nekādas saistības ar būvju drošuma un ekspluatācijas uzraudzību, norāda likumprojekta autori.

Grozījumi paredz, ka HES būvju valdītājam jāizstrādā drošuma programma un jāiesniedz EM tās kopija. Jaunais regulējums noteic, ka HES būvi nedrīkstēs ekspluatēt bez valdītāja apdrošināšanas, un tās polises kopija būs jāiesniedz EM.  

Izmaiņas arī paredz izslēgt pienākumu saņemt drošuma sertifikātu, jo atzinums par būvju tehnisko stāvokli būs ietverts inženiera sagatavotajā drošuma deklarācijā, kura HES valdītājam reizi gadā būs jāiesniedz EM.

HES hidrotehnisko būvju būvniecību tāpat kā līdz šim uzraudzīs pašvaldības būvvalde, bet drošuma novērtējumu arī turpmāk veiks HES valdītāja izvēlēti speciālisti.

Likumprojekta autori norāda, ka pašlaik valstī ir 154 hidrotehniskās būves.

Likuma grozījumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas.




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt