I.Pimenovs Eiropas Parlamentā: Latvijai būtiski ir jaunā ES daudzgadu budžeta izveides kritēriji

(30.01.2013.)

Latvijai ļoti būtiski ir Eiropas Savienības (ES) jaunā daudzgadu budžeta izveides nosacījumi, jo mūsu valsts ekonomika lielā mērā paļaujas uz ES fondu piešķīrumiem. Tāpēc jaunais ES daudzgadu budžets ir Latvijas sabiedrības uzmanības centrā. To Saeimas Eiropas lietu komisijas sekretārs Igors Pimenovs trešdien, 30.janvārī, uzsvēra Eiropas Parlamenta (EP) ekonomikas politikas koordinācijas nedēļas noslēguma plenārsesijā.

I.Pimenovs norādīja, ka ir jāparedz atšķirīgs kohēzijas finansējuma ierobežojuma līmenis dalībvalstīm, kurās pēdējos gados bijis zemāks vidējais iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums nekā vidēji ES. „Jaunajā plānošanas periodā kohēzijas politikas nacionālo piešķīrumu griesti tiek aprēķināti, pamatojoties uz aktuālajiem IKP rādītājiem. Tas atstāj negatīvu ietekmi uz Latvijas kohēzijas aploksni, jo ekonomiskās krīzes dēļ Latvija piedzīvoja straujo ekonomikas lejupslīdi, tādējādi pasliktinoties makroekonomiskajiem rādītājiem,” uzsvēra I.Pimenovs.

Tāpat I.Pimenovs akcentēja, ka Latvija līdz šim ir saņēmusi viszemākos tiešmaksājumus ES dalībvalstu vidū, tāpēc ir jānosaka minimālais tiešmaksājumu līmenis iepretim ES vidējam līmenim. „Taisnīgi un politiski korekti būtu nodrošināt, ka tiešmaksājumu līmenis sasniedz vismaz 80 procentu līmeni no Eiropas Savienības vidējā. Turklāt šāds finansējuma pieaugums nedrīkst tikt kompensēts, samazinot lauku attīstības un zivsaimniecības fonda finansējumu,” sacīja I.Pimenovs.

Vienlaikus I.Pimenovs vērsa klātesošo uzmanību, ka zemāki attīstības finansējuma līmeņi ievērojami pazemina krīzē cietušo valstu, tostarp Latvijas, konkurētspēju.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājas biedrs Arvils Ašeradens, Eiropas lietu komisijas sekretārs Igors Pimenovs un komisijas deputāti Kārlis Eņģelis (RP) un Ivans Klementjevs (SC), kā arī Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs un komisijas deputāts Romualds Ražuks (RP) no 28.janvāra līdz 30.janvārim uzturas darba vizītē Beļģijas galvaspilsētā Briselē, kur Eiropas semestra ietvaros piedalās EP ekonomikas politikas koordinācijas nedēļā.

Eiropas semestris ir Eiropas līmeņa politikas koordinācijas instruments, kura mērķis ir ES ekonomikas pārvaldības stiprināšana. To veido katras valsts iecerētais reformu kopums un Eiropas institūciju viedoklis par šīm reformām.

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā