Saeimas priekšsēdētāja: sadarbība starp parlamentu un finanšu sektoru veicina tautsaimniecības izaugsmi

(25.01.2013.)
Galerie

„Sadarbība starp Saeimu un banku sektoru noteikti spēcina Latvijas tautsaimniecības izaugsmi un veicina saprašanos ar finanšu sektoru. Vienlaikus vēlos norādīt, ka arī komercbankas var sniegt savu ieguldījumu Latvijai ceļā uz eiro un vairot drošības sajūtu sabiedrībā,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa piektdien, 25.janvārī, tiekoties ar Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) padomi.

Tikšanās ar LKA tika rīkota, lai pārrunātu jautājumus, kas 2013.gadā un turpmākajos gados būs nozīmīgi Latvijas sabiedrībai ― Latvijas tautsaimniecības attīstības tendences saistībā ar finanšu sektora darbību, kā arī būtiskākos Latvijas uzņēmējdarbības vides un tiesiskās vides uzlabošanas jautājumus.

Pasākumā piedalījās arī Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis.

„Domāju, ka cilvēkiem ir ļoti svarīgi zināt banku plānoto politiku attiecībā uz kredītu piešķiršanu, kredītprocentiem un citiem to rīcībā esošajiem instrumentiem. Vai vēl precīzāk ― Latvijas cilvēkiem ir svarīgi zināt, ka eiro ieviešana nebūs iemesls banku kredītpolitikas pasliktināšanai, kredītprocentu pārskatīšanai par sliktu mājsaimniecībām un pēkšņām izmaiņām noslēgtajos līgumos, kā tas notika nesenās ekonomiskās un finanšu krīzes laikā,” vērsa uzmanību Saeimas priekšsēdētāja.

Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka pēckrīzes situācija sabiedrībā vēl joprojām ir ļoti sarežģīta: „Tas ir viens no iemesliem, kādēļ cilvēku drošības sajūta ir mazinājusies un kādēļ Latvijas mērķis pievienoties eirozonai sabiedrībā nereti tiek uztverts ar bažām un aizdomām. Cilvēku svaigā atmiņā ir ne tikai pēdējo pārdesmit gadu laikā piedzīvotās naudas maiņas, bet arī nesenā krīze, kas uztveri par ekonomiskiem jautājumiem kairina un saasina.” S.Āboltiņa akcentēja, ka šī situācija ne tikai vairojusi skepticismu pret eiro, bet pret valsti kopumā.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra ― ja iedzīvotāji šādu skaidru solījumu saņemtu, nedrošības sajūta būtiski mazinātos: „Nenoliedzami, pievienošanās eirozonai nesīs arī pozitīvus efektus finanšu sektorā, un arī tie būtu sabiedrībai jāskaidro. Ja subjektīvajai nedrošībai pretī tiks likts apsolījums par stabilitāti un dažādi objektīvi ieguvumi, mūsu kopīgo mērķi būs daudz vieglāk sasniegt.”

„Parlamenta iespējās ir Latvijas cilvēkiem sniegt pilnīgu informāciju, kā, iekļaujoties eirozonā, praktiski notiks pāreja no lata uz eiro. Tāpat mēs uzsveram tos iemeslus, kāpēc eiro ir stratēģiska un ģeopolitiska izvēle, kas nostiprinās Latvijas vietu Eiropā, ilgtermiņā vairos mūsu drošību, tai skaitā ekonomisko drošību,” tikšanās laikā uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja, atgādinot, ka nākamajā nedēļā Saeimā galīgajā lasījumā plānots pieņemt eiro ieviešanas likumu.


Saeimas Preses dienests

Svētdien, 19.maijā